назад
27.01.22

На Чернігівщині у підрозділах поліції запущено пілотний проєкт інформаційної підсистеми «Custody Records»

25 січня 2022 року у Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області було проведено робочу зустріч з представником Управління дотримання прав людини Національної поліції України в Чернігівській області Ларисою Борисенко.

Під час зустрічі вона поінформувала, що вже в січні 2022 року на Чернігівщині у Ніжинському та Корюківському районних відділах поліції запрацювала пілотна системи Custody Records та два фронт-офіси. 

Custody Records – передова європейська практика, що дає змогу захистити права людини. Це не просто інформаційна підсистема чи комплекс програмно пов’язаних між собою технічних засобів. Це вкрай важливий проєкт, запроваджений Національною поліцією та Міністерством внутрішніх справ. Він спрямований на підвищення рівня довіри громадян до правоохоронної системи і передбачає цілодобову фіксацію всіх дій щодо затриманої особи чи відвідувача, який потрапляє до відділку поліції. Система націлена на захист прав та безпеку затриманих, доставлених до підрозділу осіб, забезпечення дотримання їх прав та уникнення можливих безпідставних звинувачень громадян щодо дій поліцейських.

Також, у ході зустрічі було обговорено питання дотримання права на захист затриманих осіб як у кримінальному, так і в адміністративному порядку, своєчасності інформування Регіонального центру про випадки затримання  та забезпечення безперешкодного доступу адвокатів до затриманих осіб.