назад

Хмельницький: у публічній бібліотеці провели перше в 2022 році засідання учнівського клубу «Право. Закон. Мораль»

Якими наслідками для підлітків може обернутися протиправна поведінка, яка відповідальність загрожує за різні види правопорушень та за яких обставин неповнолітні можуть взяти участь в проєкті з відновного правосуддя – такий перелік тем обговорювали члени клубу «Право. Закон. Мораль», засідання якого відбулося в центральній публічній бібліотеці Хмельницького.

Щоб заохочувати бажання школярів більше дізнатися про свої права, інструменти для їх реалізації та захисту, на базі НВК №10 м. Хмельницького створили клуб «Право. Закон. Мораль». Перше засідання клубу, до якого долучилися восьмикласники навчального закладу, провели в публічній бібліотеці. Поговорити з учнями на важливі правові теми запросили заступницю директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області Ольгу Чорну.

«На перший погляд може здаватися, що поняття «пустощі» та «кримінальна відповідальність» ніяк не пов’язані, проте насправді межа між ними дуже тонка, особливо якщо йдеться про підлітків. Юристи можуть навести багато прикладів, коли начебто дитячі ігри закінчувалися вироками суду. На жаль, неповнолітні часто не думають про наслідки своїх дій. Підвищення правової обізнаності школярів може змінити ситуацію», – зазначила юристка.

Відтак говорили про визначення поняття «правопорушення» та відповідальність за різні види правопорушень.

Ольга Чорна пояснила, що правопорушення може бути дисциплінарним (наприклад, не виконав домашнє завдання, порушив дисципліну на уроці, запізнився до школи), адміністративним (порушив правила дорожнього руху, перебував в громадському транспорті без квитка, нецензурно лаявся в громадському місці), цивільно-правовим (розбив скло чи поламав парту в школі),  кримінальним (вбивство, завдання тілесних пошкоджень, крадіжка, хуліганство).

«Кримінальна відповідальність настає з 16 років, однак за найтяжчі злочини підлітка можуть покарати і в 14 років. Адміністративна відповідальність – з 16. Цивільно-правову відповідальність підліток несе самостійно з 14 до 18 років, однак, наприклад, якщо неповнолітньому не вистачає коштів для відшкодування шкоди, цей обов’язок мають виконати батьки. Дисциплінарна і матеріальна відповідальність настає з моменту вступу на роботу», – роз’яснила юристка.

За вчинення адміністративних правопорушень до неповнолітніх у віці від шістнадцяти до вісімнадцяти років можуть бути застосовані такі заходи впливу, як зобов’язання публічно або в іншій формі попросити вибачення у потерпілого, попередження, догана або сувора догана, передача неповнолітнього під нагляд батькам або особам, які їх замінюють, чи під нагляд педагогічному або трудовому колективу за їхньою згодою, а також окремим громадянам на їх прохання.

До неповнолітніх, визнаних винними у вчиненні злочину, судом можуть бути застосовані такі основні види покарань, як штраф, громадські роботи, виправні роботи, арешт, позбавлення волі на певний строк.

Завершили засідання обговоренням переваг проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення», який в Україні запрацював з січня 2019 року – спершу в шести пілотних областях, а з квітня 2020 року – на всій території України.

Як зауважила Ольга Чорна, метою програми є раннє виведення неповнолітніх, які вперше вчинили кримінальний проступок або нетяжкий злочин, із кримінального процесу з обов’язковим ужиттям узгоджених заходів для їх ресоціалізації та запобігання повторним кримінальним правопорушенням. Обов’язковими умовами участі в Програмі відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення є: наявність потерпілої сторони (фізичної або юридичної особи); неповнолітня особа вперше вчинила кримінальний проступок або нетяжкий злочин; визнання неповнолітньою особою факту вчинення злочину; згода неповнолітньої і потерпілої осіб на участь у програмі.