назад
26.07.18

На Дніпропетровщині допомогли жінці отримати батьківський спадок попри бюрократичні перепони

26.07.2018   spadokДо Новоолександрівського бюро правової допомоги, що на Дніпропетровщині, звернулась Євгенія М. з проханням допомогти після смерті матері в отриманні спадщини, яка знаходиться на тимчасово непідконтрольній Україні території. Йшлося про нерухоме майно та кошти у вигляді недоотриманої пенсії у розмірі 19 586 грн.

Правникам бюро клієнтка розповіла, що у встановлений законом строк звернулась до нотаріуса, аби прийняти спадщину. Однак отримала відмову у видачі свідоцтва про право на спадщину через те, що не надала документи, які підтверджують належність майна її померлій матері. Враховуючи те, що нерухомість знаходиться на території м. Горлівка, що на Донеччині, нотаріус не міг здійснити запит до відповідних архівів.

З метою захисту своїх прав Євгенія М. звернулась до суду м. Дніпра, рішенням якого було визнано її право власності на кошти у розмірі 19 586 грн. Коли ж громадянка, маючи на руках рішення суду, звернулась до Лівобережного об`єднаного управління Пенсійного фонду м. Дніпра щодо виплати грошей, там їй відмовили. Причина відмови – відсутність свідоцтва про право на спадщину.

Не погодившись з таким рішенням, Євгенія й звернулась за кваліфікованою юридичною допомогою до Новоолександрівського бюро правової допомоги. Заступник начальника бюро Тетяна Ландо склала позовну заяву про визнання неправомірними дій Лівобережного об’єднаного управління Пенсійного фонду щодо відмови у виплаті Євгенії М. недоотриманої пенсії матері. Позовну заяву було задоволено повністю й жінка отримала можливість успадкувати її кошти.

«Дійсно, категорія справ, яка стосується успадкування майна на тимчасово непідконтрольній Україні території, є досить складною. Люди мають багато бюрократичних перепон під час збирання різного роду документів, починаючи від нотаріуса, закінчуючи Пенсійним фондом. Однак, як ми бачимо, за допомогою фахівців системи БПД цей шлях пройти цілком реально. Наші працівники орієнтовані на те, щоб допомогти реалізувати законні права громадян у тій чи іншій ситуації», – наголосив директор Координаційного центру з надання правової допомоги Олексій Бонюк.


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook            YouTube YouTube             Google Google+       тTwitter