назад
24.07.14

На Донеччині продовжується надання безоплатної правової допомоги в умовах бойових дій

ДонецькЗусиллями адвокатів та працівників Донецького обласного центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги на території області забезпечується право на захист осіб, які його потребують, навіть в складних умовах терористичних дій та проведення АТО.

Незважаючи на напружену ситуацію, спричинену діяльністю на території області терористичних угрупувань, Донецький обласний центр з надання вторинної правової допомоги продовжує виконувати покладені на нього обов’язки. Завдяки злагодженій роботі співробітників центру та адвокатів безоплатна правова допомога надавалась у більшості районів області, за винятком тих, в яких наявні укріплення терористів та у різний час тривала і триває активна фаза антитерористичної операції.

Так, у період із 01 по 21 липня в містах Горлівка, Краматорськ, Слов’янськ, Єнакієве, Харцизьк, Амвросіївка, Сніжне, Шахтарськ та Слов’янському районі мало місце захоплення органів МВС, прокуратури, припинення роботи місцевих судів, а також виїзд за межі міст та області частини адвокатів, які співпрацюють з Центром, що спричинено перебуванням на території бойовиків терористичної організації «ДНР». Тимчасово на цих територіях не було або все ще немає можливості забезпечувати надання безоплатної вторинної правової допомоги у повному обсязі. Крім того, за інформацією Донецького центру, є підтверджені непоодинокі факти захоплення залів суду озброєними людьми під час судових засідань з вимогою негайного звільнення підозрюваної або обвинуваченої особи.

Наразі найбільш активна фаза антитерористичної операції проходить у містах Донецьк, Мар’їнка, Дзержинськ та Дебальцеве. Діяльність ГУ МВС України у Донецькій області, МУ МВС України у м.Донецьк та всіх РВ МВС України у м.Донецьк, прокуратури області, органів ДПС перенесено до інших міст області, визволених українською армією. Більшість місцевих судів згаданих міст, Апеляційний та інші суди Донецької області, що розташовані у Донецьку, тимчасово припинили здійснення своїх повноважень у зв’язку із небезпекою життя та здоров’я суддів та працівників судів.

Райони Донецької області, в яких адвокатами надається БПД протягом
01 – 21 липня 2014 р.

донецьк

Райони, де БВПД надавалася протягом періоду, виділено зеленим кольором

Райони, де БВПД тимчасово не надається/надається не в повному обсязі, виділено червоним кольором

Міста, де тимчасово немає можливості забезпечувати надання безоплатної вторинної правової допомоги, виділено жовтими мітками

Міста, де проходить активна фаза бойових дій, та тимчасово припинено виконання власних повноважень судів, виділено фіолетовою міткою

У цілому, зважаючи на складні обставини, лише половина адвокатів, з якими Донецьким центром укладено контракти/договори, продовжують надання безоплатної правової допомоги на Донеччині.

Усього ж за період із 01 по 21 липня Центром опрацьовано 150 запитів на надання безоплатної вторинної правової допомоги. Із них:

  • 13 повідомлень про кримінальні затримання;
  • 1 повідомлення про адміністративне затримання;
  • 111 постанов/ухвал на залучення захисника за призначенням;
  • 25 постанов/ухвал про проведення окремих процесуальних дій.

Найбільше кримінальних проваджень, у яких надавалася/надається БВПД, відкриті за наступними правопорушеннями:

  • Крадіжка (ст.185 ККУ) – 52 випадки (35% від загальної кількості зареєстрованих повідомлень);
  • Умисне вбивство (ст.115 ККУ) – 12 випадків (8% від загальної кількості зареєстрованих повідомлень);
  • Грабіж (ст.186 ККУ) – 11 випадків (7% від загальної кількості зареєстрованих повідомлень);
  • Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів (ст. 309 ККУ) – 11 випадків (7% від загальної кількості зареєстрованих повідомлень);
  • Умисне важке тілесне ушкодження (ст.121 ККУ) – 11 випадків (7% від загальної кількості зареєстрованих повідомлень).

Зафіксовано лише 2 затримання за ст. 258 (ч.1) ККУ (у містах Маріуполь та Костянтинівка), що передбачає притягнення до кримінальної відповідальності за  вчинення терористичного акту. Щодо цього, ситуація в Донецькій області разюче відрізняється від ситуації в Луганській області, де за підсумками перших трьох тижнів липня, 30% усіх кримінальних справ, в яких надавалася та надається БВПД, стосуються правопорушень у зв’язку із діями терористів (детальніше – тут).

Колеги із Донецька повідомляють, що періодично змушені залишати офіс у зв’язку із безпосередньою близькістю бойових дій. «Працюємо в умовах постійного напруження та бойових протистоянь. – повідомляють співробітники центру – 1 липня стали очевидцями збройного захоплення будинку ГУ МВС України в Донецькій області терористами. Тримаємось!»

Висловлюємо підтримку та повагу усьому колективу Донецького обласного центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та адвокатській спільноті за самовіддану працю.

Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook  YouTube YouTube  Google Google+