назад

На Донеччині розпочали роботу із залучення адвокатів до співпраці із системою безоплатної правової допомоги

media-share-0-02-05-b3ebe4bac6df6894b270287d94ab0c4ca6fc7b07ffa14c2b7f80fe4b33e5b7bf-Picture В очікуванні проведення чергового конкурсу з відбору адвокатів, які залучаються для надання безоплатної вторинної  правової  допомоги, за оновленим механізмом, центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги Донеччини  розпочали  діяльність щодо залучення адвокатів до співпраці із системою безоплатної правової допомоги. 


Так,  2 вересня 2017 року в м. Маріуполі у корпусі Міжрегіональної академії управління  персоналом заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях (Регіональний центр), Оксана Савицька зустрілась з адвокатами, які здійснюють свою діяльність на півдні Донеччини.

Зустріч мала на меті поширення серед адвокатів, які ще не долучились до системи безоплатної правової допомоги, інформації про спрощення механізму проведення конкурсу з відбору адвокатів, які залучаються для надання безоплатної вторинної правової допомоги (БВПД), якого вдалося досягти за допомогою всеукраїнського регіонального обговорення за участі більш як 100 правників – представників адвокатури, центрів з надання БВПД, судової системи, громадськості тощо з 24 регіонів України. 

Оксана Савицька пояснила присутнім про можливість онлайн реєстрації адвокатів, які виявили бажання взяти участь у відборі адвокатів, що залучаються для надання БВПД, можливість надсилання адвокатом в електронному вигляді сканованих копій документів, перелік яких визначено Порядком і умовами проведення конкурсу з відбору адвокатів, які залучаються для надання БВПД, проходження адвокатами дистанційного курсу, оцінювання  результатів якого буде формуватися автоматично, а також розповіла адвокатам про етапи проведення конкурсу, зокрема скорочення з трьох до двох етапів проведення конкурсу.

         Окрему увагу заступник директора Регіонального центру приділила перевагам роботи в системі безоплатної правової допомоги для адвокатів, а саме:  

         постійне джерело доходу;

         участь адвоката у наданні БПД є добровільною;

         відсутність обмежень на паралельне зайняття приватною практикою;

         виконання суспільно-необхідної функції;

         популяризація професійних досягнень;

         регулярне безкоштовне підвищення кваліфікації.

   Адвокати проявили зацікавленість роботою системи БПД, ставили запитання щодо категорії справ, за якими можливе надання БВПД, а також порядку їх розподілу між адвокатами та порядку оплати  наданих послуг. До обговорення також долучився директор Маріупольського місцевого центру з надання БВПД – Олег Батюк, який розповів про обсяги роботи місцевого центру та велике навантаження на працівників, що наразі здійснюють захист та представництво інтересів клієнтів, виразив сподівання на можливість перерозподілу навантаження за рахунок долучення до співпраці нових адвокатів. Також Олег Батюк звернув увагу присутніх на те, що з 01 січня 2018 року  оплата послуг адвокатів, які надають БВПД збільшується в двічі, що в свою чергу має стати  стимулом для роботи в системі БПД.

         У разі зацікавленості та  бажання взяти участь у конкурсному відборі звертайтесь до Регіонального центру з надання безоплатної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях за телефоном (099) 768-25-67, або електронною поштою office.donetsk@legalaid.dn.ua