назад

На допомогу спадкоємцю: не пропустіть термін прийняття спадщини

11.20.2016 - kalendarДехто вважає, що заявляти про себе як спадкоємця потрібно через шість місяців з дня смерті спадкодавця. Результат – пропущений термін прийняття спадщини, після чого прийняти спадщину можна тільки з письмової згоди на це спадкоємців, що вступили в спадщину, або звернутися до суду. Що радять фахівці Бердичівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги – читайте у статті.

До Бердичівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернувся громадянин, який має намір успадкувати майно після смерті матері, яка померла 15 жовтня 2015 року. Але, у шестимісячний строк після смерті матері він не звертався до нотаріуса, оскільки вважав, якщо є заповіт, то шестимісячний строк не обчислюється.

Працівники центру з’ясували, що спадкодавцем було складено заповіт на громадянина щодо земельної ділянки (паю). Окрім земельної ділянки до спадкового майна входить житловий будинок, який не зазначено в заповіті. Також з’ясовали, що нотаріусом відкрита спадкова справа за заявою сестри громадянина.

У відповідності до ч. 1 ст. 1272 ЦК України якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. (http://kodeksy.com.ua/tsivil_nij_kodeks_ukraini/statja-1272.htm). Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Разом з тим ч. 2 ст. 1272 ЦК України передбачено за письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу.

Фахівці Бердичівського місцевого центру з надання БВПД узгодили позицію спадкоємця, сестри громадянина, яка не заперечує, щоб брат вступив у спадщину та обговорили зазначене питання з нотаріусом. Справу вирішили без звернення до суду.

Як заявити про свої права на спадщину?

  • Спадкоємець пише заяву нотаріусу про вступ у спадок. Загальне для всіх правило – спадкоємець особисто йде до державної нотаріальної контори або до приватного нотаріуса за останнім місцем проживання (прописки) спадкодавця. Нотаріус оформляє заяву на нотаріальному бланку про вступ у спадщину і ви його підписуєте.

    Буває, що людина з тієї чи іншої причини не може особисто подати заяву за місцем смерті спадкодавця. Наприклад, живе в іншому місті. Який тоді вихід? У цьому випадку потрібно йти до будь-якого нотаріуса в місті, де ви знаходитеся і оформляти у нього заяву про прийняття спадщини та відправити її поштою (бажано цінним листом з описом вкладення) в державну нотаріальну контору за місцем проживання спадкодавця.

  • Якщо спадкоємець прописаний разом із спадкодавцем, ви автоматично вважаєтеся такими, що прийняли спадщину, якщо були прописані зі спадкодавцем на день його смерті. Доказом цього будуть: довідка із ЖЕКу, будинкова книга, прописка в паспорті. Заяву про вступ в спадок писати не обов’язково, але бажано.
  • Діти спадкодавця, яким не виповнилося 18 років, вважаються такими, що прийняли спадщину. Їм не потрібно подавати заяву про вступ у спадок. Дитина, яка досягла чотирнадцятирічного віку, може прийти до нотаріуса і самостійно подати заяву. Від імені малолітнього (до 14 років) заяву подають батьки, опікуни або піклувальники.

    Після закінчення шестимісячного строку з дня смерті спадкодавця (якщо вони не стали повнолітніми) спадщину на їх ім’я оформляють батьки або їхні законні представники – опікуни або піклувальники.

  • Недієздатні, обмежено дієздатні спадкоємці також вважаються такими, що прийняли спадщину. Але закон дозволяє подавати спадок від імені цих спадкоємців їхніми батьками (усиновлювачами), опікунами та піклувальниками.