назад

На Харківщині, з нагоди проведення в державі Всеукраїнського тижня права, відбувся правопросвітницько-інформаційний захід

{gallery width=100 height=100 alignment=left buttons=0 margin=5 layout=fixed lightbox=boxplus}news/17/n1208/IMG_20171206_134322.jpg{/gallery}

На Харківщині, з нагоди проведення в державі Всеукраїнського тижня права, за участю працівників Регіонального та місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Луганській та Харківській областях, відбувся правопросвітницько-інформаційний захід.

{gallery width=200 height=200 alignment=left buttons=0 margin=5 layout=fixed lightbox=boxplus}news/17/n1208/IMG_20171206_134322.jpg{/gallery}

На Харківщині, з нагоди проведення в державі Всеукраїнського тижня права, за участю працівників Регіонального та місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Луганській та Харківській областях, відбувся правопросвітницько-інформаційний захід.

Відповідно до Указу Президента України від 08 грудня 2008 року за № 1149, щорічно, в Україні проводиться Всеукраїнський тиждень права. План заходів з проведення у 2017 році Всеукраїнського тижня права затверджено Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 23 серпня 2017 року за № 579-р. 

Ураховуючи важливе значення правової освіти в дальшій розбудові України як сильної правової демократичної Держави, Всеукраїнській тиждень права має на меті запровадження високих правових стандартів та підвищення рівня правової культури. Всеукраїнський тиждень права спрямований на затвердження в Україні поваги до найвищих цінностей, які охороняються законом. 

З нагоди проведення в державі Всеукраїнського тижня права, Регіональним та місцевими центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Луганській та Харківській областях, були заплановані право-просвітницькі та просвітницько-інформаційні заходи. 

06 грудня 2017 року працівники Регіонального та місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Луганській та Харківський областях спільно  з представниками Головного територіального управління юстиції у Харківській області провели лекцію для студентів соціологічного факультету Харківського Національного Університету імені В.Н. Каразіна, з метою донести до кожного ступінь важливості дотримання принципу Верховенства права та закону в державі.

{module 2017-12-08 Тиждень права}

В ході лекції, Головний спеціаліст відділу Комунікацій та забезпечення доступу до публічної інформації у Харківській області Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Луганській та Харківській областях Оксана Федорова ознайомила студентів з системою надання безоплатної правової допомоги, яка діє в Україні та у Харківській області, зокрема, з моменту її створення. Та, відповідно до прийнятого Закону України «Про безоплатну правову допомогу»  розповіла про порядок реалізації права на безоплатну допомогу, підстави та порядок надання такої допомоги, гарантований державою.

Начальник відділу Представництва Першого Харківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ірина Окара розповіла студентам про принципи державної політики у сфері надання безоплатної правової допомоги, визначила поняття «первинної та вторинної правової допомоги», та розповіла про суб’єкти права на таку допомогу; про механізми роботи місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, з практичної точки зору.

Заступник начальника Головного територіального управління юстиції з питань державної виконавчої служби – начальник Управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Харківській області Ілля Лактін розповів цікаві факти про роботу органів, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів, відповідно до Закону; про принципи діяльності органів державної виконавчої служби та приватних виконавців.

Головний спеціаліст відділу Систематизації законодавства, правової роботи та правової освіти управління реєстрації нормативно-правових актів, правової роботи та правової освіти Головного територіального управління юстиції у Харківській області Олена Ночовкіна презентувала студентам Загальнонаціональний правопросвітницький проект «Я МАЮ ПРАВО!», який реалізується Міністерством юстиції України у співпраці з системою безоплатної правової допомоги, територіальними органами юстиції, за підтримки юридичних клінік, міжнародних донорів та партнерів.

Головна мета проекту це підвищення юридичної грамотності українців та формування нової правової культури в суспільстві. Одним із ключових елементів, який забезпечує реалізацію проекту – є надання громадянам безоплатної правової допомоги, як ефективного механізму захисту прав. 

За підсумками зустрічі зі студентами, були налагоджені взаємозв’язки з керівництвом кафедри, деканом соціологічного факультету Харківського Національного Університету імені В.Н. Каразіна, кандидатом соціологічних наук, доцентом кафедри політичної соціології Оленою Мурадян,  та узгоджені деякі питання щодо подальшої співпраці між системами.


Інформація про Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Луганській та Харківській областях: 

Адреса: м. Харків, Майдан Свободи, 5, 6 під’їзд, 3 поверх 

Контактний телефон: (057) – 705 – 03 – 52

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103

(цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України)

Офіційний веб-сайт: http://kharkiv.legalaid.gov.ua