назад
08.12.17

У Кропивницькому говорили про реалізацію права на захист

01З метою забезпечення реалізації державної політики у сфері захисту прав людини та запобігання порушенням конституційних прав та свобод громадян, 7-8 грудня 2017 року, фахівці Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Кіровоградській області взяли участь лекційних заняттях для працівників апарату Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області та працівників Кропивницького відділу поліції ГУНП у Кіровоградській області.
У заходах взяли участь представники Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Кіровоградській області – Олена Шишкарьова, заступник директора та Дмитро Вержицький, начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги; адвокат Володимир Мусієнко; старший інспектор з особливих доручень відділу уповноважених Голови Національної поліції з питань контролю за дотриманням прав людини у поліцейській діяльності Управління забезпечення прав людини Національної поліції України Микола Сульжук, регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Віктор Жученя, заступник начальника Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області Дмитро Ткачонок, начальник відділу правового забезпечення поліції області Олександр Погребняк, начальник Кропивницького ВП ГУНП в Кіровоградській області Дмитро Авдієнко.
 
02
 
Микола Сульжук  наголосив поліцейським про те, що вони повинні дотримуватись всіх прав та свобод громадян, зокрема, права на захист, повідомлення близьких про затримання, права на медичну допомогу, а також розповів про новації в роботі поліції.
З-поміж іншого, він закликав поліцейських співпрацювати з центрами безоплатної вторинної правової допомоги та, відповідно до Порядку інформування центрів, повідомляти про випадки затримання, адміністративного арешту або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.
 
03
 
Олена Шишкарьова розповіла про функціонування та розвиток системи безоплатної вторинної правової допомоги на Кіровоградщині. З-поміж іншого, вона поінформував присутніх про суттєві зміни у Законі України «Про безоплатну правову допомогу» у частині розширення кола осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу. Наразі право на безоплатну правову допомогу мають особи, які перебувають під юрисдикцією України, якщо їхній середньомісячний дохід не перевищує двох розмірів прожиткового мінімуму; діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти, які перебувають у складних життєвих обставинах, діти, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів; внутрішньо переміщені особи та громадяни України, які звернулися із заявою про взяття їх на облік як внутрішньо переміщених осіб; ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»; особи, які мають особливі заслуги та особливі трудові заслуги перед Батьківщиною; особи, які належать до числа жертв нацистських переслідувань.
 
04
 
05
 
Дмитро Вержицький поінформував  присутніх, що інколи трапляються випадки неінформування Регіонального центру з надання БВПД у Кіровоградській області про випадки затримання осіб з боку правоохоронців, а також порушуються вимоги законодавства щодо негайного інформування про застосування затримання. Він закликав правоохоронців дотримуватись Порядку інформування про випадки затримання та належним чином вчасно забезпечувати затриманим особам право на захист.
 
07
 
Також учасники зустрічі обговорили приклади з власної практики щодо даної теми та надали практичні поради, які можуть допомогти правоохоронцям в роботі.
«Всі наші спільні зусилля спрямовані на захист людей, адже право на захист гарантоване державою, і від того, як людина цим правом скористається може залежати її подальше життя», – резюмувала Олена Шишкарьова.
 
08
 
Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Кіровоградській області працює за адресою: вул. Дворцова, 32/29, м. Кропивницький, тел. (0522) 37-12-50, 32-07-97, 0991048038.
Місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходяться за адресами:
Голованівський місцевий центр з надання БВПД
смт Голованівськ, вул. Ціолковського, 1
Тел.: (05252) 2-25-83, 068 834 77 45, 093 423 33 73
Кропивницький місцевий центр з надання БВПД
м. Кропивницький, вул. Архітектора Паученка, 64/53
Тел.: 095 87 662 33, (0522) 32-08-24
Олександрійський місцевий центр з надання БВПД
м. Олександрія, вул. Першотравнева, 18
Тел.: (05235) 7-04-40, 7-04-04.
Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.