назад
17.09.19

На Хмельниччині понад 75 тисяч осіб звернулися до центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги

Упродовж 2015 – І півріччя 2019 року до центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, які працюють на Хмельниччині, звернулося 75026 осіб, більшість із яких потребувала правових консультацій та роз’яснень законодавства. Про це повідомили під час пресконференції «Безоплатна правова допомога як інструмент соціальної справедливості», яка відбулась у Хмельницькому 17 вересня.

«Безоплатна правова допомога – правова допомога, яка гарантується державою та повністю або частково надається за рахунок коштів Державного бюджету. Порядок надання такої допомоги визначає Закон України «Про безоплатну правову допомогу», — наголосила директорка Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області Наталія Стьопіна.

Якісними безоплатними юридичними послугами мешканців області забезпечують чотири місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги, розташовані в Хмельницькому, Кам’янці-Подільському, Старокостянтинові та Шепетівці, а також їхні відділи – бюро правової допомоги – у 16-ти райцентрах Хмельниччини: Волочиську, Теофіполі, Білогір’ї, Ізяславі, Славуті, Нетішині, Красилові, Полонному, Ярмолинцях, Городку, Чемерівцях, Віньківцях, Деражні, Летичеві, Дунаївцях та Новій Ушиці.

Така розгалужена структура дозволяє максимально спростити доступ до юридичних послуг жителям віддалених населених пунктів. До того ж функціонують мобільні та дистанцій пункти консультувань, коли юристи центрів виїжджають у села або ж місця перебування вразливих категорій громадян,  активно практикуються Skype-консультування.

Нині безоплатну правову допомогу на Хмельниччині надають 17 працівників місцевих центрів, а також 28 фахівців бюро правової допомоги. Крім того, з центрами співпрацюють 115 адвокатів.

Як свідчить статистика, з 2015 року, станом на І півріччя 2019 року, на Хмельниччині до центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулися 75026 осіб.  Більшість, близько 65 тисяч клієнтів, потребували фахових юридичних консультацій та роз’яснень законодавства. Допомога юристів та адвокатів системи в судах знадобилася 8416 особам.

Найчастіше до місцевих центрів звертаються із питаннями, що стосуються сімейного, цивільного права, соціального забезпечення, спадкового, трудового та житлового права.

Окремо треба говорити про діяльність Регіонального центру з надання безоплатної правової допомоги у Хмельницькій області, у компетенції якого – захист у кримінальних провадженнях, правова допомога затриманим, заарештованим та засудженим. З 2013 року зафіксовано 12680 випадків надання юридичної допомоги зазначеним категоріям осіб.

Водночас до важливих завдань системи належить підвищення рівня правової обізнаності громадян. В умовах низької правової грамотності українців особливо актуальні заходи, що мають на меті ознайомити мешканців громад із їхніми правами, навчити захищати та відстоювати їх. Як повідомила Наталія Стьопіна, за час існування центрів їхні працівники організували понад 6 тисяч правопросвітницьких заходів – для представників органів місцевого самоврядування, трудових колективів, школярів, студентів тощо.

Клієнти системи безоплатної правової допомоги Лариса Чурсіна та Микола Кравчук, які взяли участь у пресконференції та розповіли власні історії захисту своїх прав, зазначили, що саме завдяки роботі центрів та бюро вони домоглися справедливості. Присутнім також представили відеоролики з реальними історіями клієнтів, які змогли захистити свої порушені права завдяки підтримці адвокатів та юристів системи безоплатної правової допомоги.