назад

На Київщині роз’яснили, які права мають внутрішньо переміщені особи

Значна частина населення України внаслідок збройної агресії вимушена покидати свої домівки, втрачаючи при цьому роботу, і як наслідок, засоби до існування.

З метою вирішення ряду проблем правового характеру, з якими зіштовхнулися переселенці, у Центрі допомоги внутрішньо переміщеним особам (далі – ВПО) Білоцерківської міської територіальної громади 11 травня відбувся правопросвітницький захід за участі працівників Білоцерківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.
У заході прийняли участь переважно особи, що вже мають статус внутрішньо переміщених.
Саме тому, перш за все, головний фахівець із зв’язків з громадськістю Анатолій Мартосіч пояснив:
  • хто оримає допомогу;
  • на які види допомоги мають право особи, що перемістилися з тимчасово окупованих територій;
  • що необхідно зробити для отримання допомоги;
  • в яких розмірах надається допомога;
  • через який ресурс можна отримати допомогу та тривалість її виплати.

«Слід зазаначити, що нещодавно ухвалене урядом нове рішення скоротило перелік тих, хто має право на щомісячну допомогу як внутрішні переселенці. Тобто, якщо з початком війни право на допомогу у розмірі 2000 гривень дорослим і 3000 гривень дітям та людям з інвалідністю мали всі українці, то тепер гроші будуть виплачувати лише ВПО, оселя яких залишилася в районі проведення бойових дій, в тимчасовій окупації або в оточенні, а також ВПО, житло яких зруйноване або непридатне для проживання через військові дії», – зауважив Анатолій Мартосіч.

Оскільки питання втрати домівки звучало з вуст учасників заходу, то працівниками Центру особлива увага приділена отриманню компенсації за зруйноване житло.
Поетапно роз’яснено:
  1. які збитки будуть компенсовані;
  2. хто матиме право на компенсацію;
  3. як подати повідомлення про завдані збитки тощо.

«Підтримка держави у вигляді щомісячно адресна допомога ВПО, компенсації за зруйноване житло є надзвичайно важливою, а законодавчо встановлений механізм її отримання, зокрема через мобільний застосунок чи портал «Дія» дає змогу кожному, хто зазнав збитків, швидше повернутися до нормального життя. Знання ж своїх прав спростить врегулювання суспільних відносин, що виникають в умовах воєнного стану у цій сфері», – зазначила фахівчиня Білоцерківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Юлія Лобчинська.

Крім того, розповсюджено інформаційні буклети, виготовлені за підтримки проєкту «Права людини для України», що виконується Програмою розвитку ООН в Україні.

Більше дізнатися про надання безоплатної правової допомоги можна за цим посиланням: https://linktr.ee/legalaid.gov.ua