назад
16.08.17

На Львівщині продовжує роботу літня школа з питань внутрішнього переміщення

20883776 1412101315538395 1229384964 oЗавершується 3-ій день літньої школи «Внутрішнє переміщення в Україні: навчання задля пошуку спільних рішень», що проходить у м. Трускавець (Львівщина). Захід організовано проектом Ради Європи «Посилення захисту прав людини внутрішньо переміщених осіб в Україні» спільно з Міністерством з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України. Він має на меті об’єднати зусилля учасників як з державного сектору, так й громадського задля вирішення проблем, які виникають у зв’язку з внутрішнім переміщенням в Україні.

Нагадаємо, що школу було офіційно відкрито у понеділок, 14 серпня, та в її рамках розпочали роботу тематичні майстерні (прим. – робочі групи), що стосуються різних питань забезпечення прав внутрішньо переміщених осіб. Учасницями школи є представники урядових та державних організацій, а також громадського сектору, які опікуються різними аспектами забезпечення прав ВПО в Україні. Серед них – й фахівчині системи безоплатної правової допомоги в Україні: начальниця Управління правового аналізу та експертизи Ганна Мередова та начальниця Управління забезпечення доступу до правової допомоги Олена Сінчук (Координаційний центр з надання правової допомоги), директорка Першого дніпропетровського місцевого центру з надання БВПД Ліна Сергієва, інтеграторка Другого миколаївського місцевого центру з надання БВПД Юлія Болгак, а також адвокатки-тренерки мережі обміну досвіду між адвокатами в системі БПД Анастасія Сербіна та Валентина Буглак. Тренери школи – вітчизняні та європейські експерти.

8 SS

Учора, 15 серпня, розглядали досвід подолання наслідків переміщення в Європі та перспективи України. Експерт з питань внутрішнього переміщення Массімо Моратті (Сербія) розповів про можливості попередження конфліктів між ВПО та приймаючими громадами. Про досвід Балкан у цьому зв’язку розповіла експертка Ради Європи з питань внутрішнього переміщення Меліса Віцович. Досвід Грузії щодо подолання наслідків внутрішнього переміщення представила професорка Факультету права Університету Екс-Марсель Елен Тігруджа. Координаторка правових програм «Восток СОС» Олена Луньова розповіла про проекти законодавчих актів щодо статусу тимчасово окупованих територій. Цього дня працювало й три тематичні майстерні – «Практика національних судів щодо захисту прав ВПО», «Адвокація», «Гендерно зумовлене насильство та недискримінація».

Сьогодні, 16 серпня, у рамках роботи школи відбулася презентація діяльності робочої групи з удосконалення законодавства у сфері прав людини внутрішньо переміщених осіб. Ця робоча група утворена наказом Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України від 12 жовтня 2016 року № 27, та вже відбулося кілька її засідань. Метою групи є удосконалення національного законодавства України в частині захисту прав людини внутрішньо переміщених осіб. Вона функціонує у форматі 5-ти підгруп, які розробляють пропозиції про внесення змін до законодавства України в частині: врегулювання питань вдосконалення правового становища ВПО та повноважень органів державної влади та місцевого самоврядування з питань ВПО; підтвердження цивільних станів та угод, визнання фактів, що мають юридичне значення; захист соціально-економічних прав ВПО; забезпечення законодавчих підстав для покращення доступу до освіти, а також питання забезпечення ВПО житлом, отримання ними компенсації за втрачену власність. Учасниками цих підгруп є представники міністерств та інших державних органів та організацій, міжнародних та національних неурядових організацій.

20770343 1421733217864132 7475479850209927279 n

Робочу цієї групи та, зокрема її 2-ої підгрупи, й представила сьогодні, 16 серпня, Олена Сінчук, розповівши про прогрес в її роботі.

Так, вона повідомила, що наразі пропонується внесення змін до низки законів України, які, у тому числі, стосуються забезпечення прав внутрішньо переміщених осіб: “Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України”, “Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції”, “Про нотаріат”, “Про судовий збір” та “Про виконавче провадження”.

Крім цього Олена Сінчук нагадала про те, що внутрішньо переміщені особи мають право на безоплатне отримання всіх видів правових послуг, які віднесені до безоплатної вторинної правової допомоги (захист, представництво інтересів у суді, складення процесуальних документів); громадяни України, які лише звернулися із заявою про взяття їх на облік як ВПО, також мають таке право. Крім того, у системі БПД усі вони можуть отримати повний спектр послуг первинної правової допомоги – правові консультації, складення інших документів правового непроцесуального характеру. Для цього потрібно звернутися до одного з місцевих центрів або бюро правової допомоги, що діють в кожній області. А зателефонувавши до єдиного контактного центру системи БПД за номером 0 800 213 103 – вони можуть отримати й правові консультації дистанційно.

20883776 1412101315538395 1229384964 o

Виступили й інші координатори інших 4-х підгруп згаданої робочої групи, після чого – кожна з цих підгруп працювала в рамках своїх завдань. Фахівчині системи БПД разом з іншими учасниками працювали над темою “Підтвердження цивільних станів та угод, визнання юридичних фактів”. Так, було запропоновано попрацювати над проектом ЗУ “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань забезпечення захисту прав внутрішньо переміщених осіб”. Схвалення проекту Закону дозволить врегулювати питання щодо захисту прав та законних інтересів внутрішньо переміщених осіб та осіб, які проживають на тимчасово окупованій території шляхом вищезазначених осіб від сплати судового збору та примусового виконання судових рішень у відповідних категоріях справ, що їх стосуються, а також сприяти реалізації майнових прав осіб, що лишились на тимчасово окупованій території України.

Крім цього, зміни, які передбачені проектом Закону, спрямовані на послідовне впровадження рекомендацій Парламентської Асамблеї Ради Європи, викладених у Резолюції 2133 (2016) “Засоби правового захисту від порушень прав людини на українських територіях, що знаходяться поза контролем української влади”, схваленої 12 жовтня 2016 р., якою ПАРЄ наполегливо закликала українську владу полегшити, наскільки це в її силах, повсякденне життя жителів територій поза межами її контролю та переміщених осіб з цих територій через сприяння їх доступу до правосуддя (п. 17.3 Резолюції ПАРЄ 2133 (2016)).

20882120 1421733224530798 1662815358143343527 n

Також сьогодні у рамках школи працювали 3 тематичні майстерні – «Побудова партнерства в громадах», «Підтримка внутрішнього ресурсу задля профілактики професійного вигорання», «Робота із ЗМІ (поради для тих, хто дає інтерв’ю)».

Робота школи триватиме до п’ятниці, 18 серпня.


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook             YouTube YouTube              Google Google+          т Twitter