назад

На Львівщині запрацював другий Пул – пул «адвокатів – земельників»

 2 18493730 438754769820776 171989956 o15 травня 2017 року в Другому львівському місцевому центрі з надання БВПД відбулось перше офіційне засідання пулу «адвокатів – земельників», який сформований за ініціативи Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області.

Метою створення пулу з одного боку є спроба об’єднання адвокатів за їх професійними напрямками роботи, а з іншого – залучення їх як фахівців-практиків для навчання працівників системи безоплатної вторинної правової допомоги.

До складу локальної адвокатської групи ввійшли одні з найактивніших адвокатів, які співпрацюють з центрами безоплатної правової допомоги на Львівщині, а саме: Марія Юнко, Оксана Ощипок,Зеновій Кінаш, Андрій Вольський, Віра Карпінець, Вікторія Семко,  Костянтин Вишневський

Координатор пулу Марія Юнко запропонувала до обговорення тему – Земельні паї. Приватизація та орендні відносини.

Зокрема, розповіла про типові проблеми, які виникають  під час розпаювання та оформлення земельних ділянок, кадастрові та реальні площі, категорії земель, процедури спадкування  в залежності чи є у особи сертифікат чи немає, а також оформлення права власності на земельні ділянки та інше.

Зазначена тема викликала дискусію серед присутніх, обмін думками та особистим практичним досвідом, що підтвердило необхідність та корисність такого професійного спілкування.

 1  18516680 438754589820794 223437772 oКоротке обговорення мало місце  і під час представлення теми – скасування державних актів та рішень. Зеновій Кінаш звернув увагу на різну судову практику, яка мала місце в процесі розгляду справ про скасування документів, якими підтверджувалось право власності та нормативно-правових актів індивідуальної дії, якими приймались рішення суб’єктами владних повноважень щодо земельних ділянок.

Активну участь в обговоренні зазначених тем взяв Андрій Вольський, який поділився власним досвідом розгляду справ у сфері земельних відносин, їх тісне переплетіння з питаннями власності та користування об’єктами нерухомого майна.

Оксана Ощипок розповіла про реальну справу, яка перебуває в судовому провадженні та нюанси її розгляду в суді першої інстанції, а також звернула увагу на неоднозначність трактування судами окремих положень земельного законодавства.

Орест Шот згадав тривалу практику щодо незастосування термінів позовної давності до спорів про визнання недійсними розпорядчих актів органів влади, а також про зміну цих підходів в останні роки, а також запропонував і адвокати погодились провести орієнтовно 27 червня 2017 року навчальний семінар для працівників місцевих центрів, які надають заявникам консультації та інформацію правового характеру, а також представляють інтереси клієнтів у судах.

Учасники також висловились щодо загального стану ринку землі в Україні, необхідності проведення земельної реформи, впровадження ринку земель с/г призначення, умови, за яких реформа буде ефективнішою.

Нагадаємо, що це другий з трьох запланованих пулів, які формуються з середовища адвокатів, які мають укладені контракти з Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області або місцевими центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Координаторами пулу «адвокатів-земельників» є адвокат  Марія Юнкоконтактний номер 098-053-63-41, E-mail:  2836809027@gov.ua та Орест Шот, начальник відділу організаційної роботи, юридичного забезпечення діяльності та персоналу Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області: тел. 2 36 71 73, моб. 067 7047594, 063 3356405, E-mail: o_shot@i.ua“>o_shot@i.ua, office.lviv@legalaid.gov.ua“>office.lviv@legalaid.gov.ua.

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України).