назад
16.05.17

Про соціально-правові проблеми ВПО та шляхи їх вирішення говорили фахівці системи БПД із 4-х областей

k8PrsxHk14gВпродовж березня-квітня 2017 року пройшов другий етап навчальних заходів для представників державних установ Запорізької, Дніпропетровської, Харківської та Донецької областей, організований БО «Всеукраїнський благодійний фонд «Горєніє». Участь у дводенних семінарах «Проблеми соціально-правового характеру, що виникають у внутрішньо переміщених осіб на новому місці проживання» взяли й працівники системи безоплатної правової допомоги.

З січня по квітень 2017 року спеціалісти Всеукраїнського благодійного фонду «Горєніє» провели 8 дводенних семінарів з вивчення проблем ВПО в Запорізькій, Дніпропетровській, Донецькій та Харківській областях. Участь у навчальних заходах взяли 205 фахівців – здебільшого позаштатні радники Міністерства соціальної політики в регіонах, керівники профільних державних закладів та співробітники центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, а також представники управлінь соціального захисту населення.

Учасники тренінгів розглядали та аналізували практику роботи з внутрішньо переміщеними особами при їх безпосередньому зверненні з соціальних та правових питань до відповідних органів; проблеми соціального характеру, з якими стикаються внутрішньо переміщені особи під час переїзду на нове місце проживання, проблеми правового характеру, що виникають у внутрішньо переміщених осіб на новому місці проживання/перебування, а також законодавче врегулювання питань їх реєстрації, поселення та проживання. Також фахівці у групах працювали над виявленням та розробкою найбільш дієвих механізмів вирішення цих проблем вимушених переселенців.

Тренерами-модераторами у цих заходах стали представники БО «Всеукраїнський благодійний фонд «Горєніє» Артем Фоменко та Олена Манько, а також Радники Міністерства соціальної політики з питань ВПО в областях.

Під час другого циклу навчання 69 фахівців системи БПД з регіональних, місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, а також бюро правової допомоги в Запорізькій, Дніпропетровській, Донецькій та Харківській областях мали змогу попрацювати в окремих групах над механізмами вирішення питань ВПО, спільно обговорити напрацювання робочих груп та долучитися до навчання кращим практикам роботи з внутрішньо переміщеними особами.

Метою заходів є обговорення найбільш актуальних соціально-правових проблем переселенців та поширення кращих практик надання безоплатної правової допомоги громадянам, які тимчасово переселились з районів проведення антитерористичної операції та проживають у Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій та Харківській областях.

20-21 березня 2017 року навчальний тренінг був проведений у Запоріжжі. Учасниками його стали представники державних установ Запорізької області та 20 фахівців системи БПД. Зокрема – Регіонального центру з надання БВПД у Донецькій та Запорізькій областях, Першого запорізького, Другого запорізького, Бердянського, Мелітопольського місцевих центрів з надання БВПД, а також Оріхівського, Новомиколаївського, Більмацького, Енергодарського, Михайлівського, Василівського бюро правової допомоги.

20170320 113710

20170320 113727

Наприкінці місяця, 27-28 березня 2017 року, семінар відбувся у Донецькій області. Серед учасників заходу були 16 працівників Регіонального центру з надання БВПД у Донецькій та Запорізькій областях, Краматорського, Маріупольського місцевих центрів з надання БВПД, Дружківського, Бахмутського, Лиманського, Костянтинівського, Нікольського, Торецького, Вугледарського, Покровського бюро правової допомоги.

2

Наступний навчальний захід був проведений 13-14 квітня 2017 року в Харкові. Його учасниками стали 20 фахівців системи БПД із Регіонального центру з надання БВПД у Луганській та Харківській областях, Первомайського, Богодухівського, Чугуївського, Першого харківського, Третього харківського місцевих центрів з надання БВПД, Кегичівського, Лозівського, Краснокутського, Коломацького, Вовчанського, Зміївського, Мереф’янського, Дергачівського, Золочівського, Люботинського, Купянського, Дворічанського бюро правової допомоги.

E LoSbIODiY

Останній тренінг пройшов 24-25 квітня 2017 року у місті Дніпро. Представниками системи БПД на семінарі були 13 фахівців Регіонального центру з надання БВПД у Дніпропетровській області, Першого дніпропетровського, Першого криворізького, Дніпродзержинського місцевих центрів з надання БВПД, Синельниківського, Слобожанського, Софіївського, Широківського, Марганецького, Томаківського, Криничанського, Петриківського бюро правової допомоги.

IMG 7365

IMG 7355

Серед інших правових питань, які розглянули учасники, були основні зміни в законодавстві у 2016 році, які стосуються прав та обов’язків ВПО, огляд судової практики у справах щодо захисту прав ВПО, механізми координації між державними установами щодо допомоги ВПО та пропозицій щодо внесення змін до чинних нормативно – правових актів, що стосуються ВПО.

Не оминули фахівці й обговорення психологічних аспектів взаємодії і роботи з вимушеними переселенцями, а саме: особливостей психологічного стану ВПО, особливостей взаємодії та побудови конструктивних взаємовідносин з ними та конкретних рекомендацій для зниження напруги у роботі з ВПО.

Наприкінці кожного з тренінгів спеціалісти Фонду підсумували спільно напрацьовані учасниками матеріали та представили кращі практики вирішення правових та соціальних проблем внутрішньо переміщених осіб.

Нагадаємо, перший етап навчальних заходів відбувся наприкінці січня та впродовж лютого 2017 року в Запорізькій, Дніпропетровській, Донецькій та Харківській областях. Учасниками його стали 84 представники системи БПД – фахівці регіональних, місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги (у т.ч. представників бюро правової допомоги).


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook         YouTube YouTube         Google Google+      т Twitter