назад

На Львівщині запрацював третій Пул – пул «спадкових адвокатів»

18789924 444831995879720 285182766 o29.05.2017 в Другому львівському місцевому центрі з надання БВПД відбулось перше офіційне засідання пулу «спадкових адвокатів», який сформований за ініціативи Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області.

Метою створення пулу з одного боку є спроба об’єднання адвокатів за їх професійними напрямками роботи, а з іншого – залучення їх як фахівців-практиків для навчання працівників системи безоплатної вторинної правової допомоги.

До складу локальної адвокатської групи ввійшли одні з найактивніших адвокатів, які співпрацюють з центрами безоплатної правової допомоги на Львівщині, а саме: Оксана Ощипок, Надія Маріловцева, Віра Карпінець, Вікторія Семко, Любомира Колодій, Олег Волкун. 

Координатор пулу Оксана Ощипок запропонувала на розгляд деякі організаційні питання та розкрила тему – заповіт та визнання його недійсним. Адвокат звернула увагу на застосування термінів позовної давності, первинність спадкування за заповітом, а також окремо розкрила питання нікчемних і оспорюваних заповітів та появу у новому цивільному кодексі спеціальних норм визнання недійсності заповітів.

Надія Маріловцева  презентувала тему – загальне поняття спадкування та його види, а також судову практику з питань спадкування. Адвокат підкреслила необізнаність простих людей з нормами спадкового законодавства; необхідність систематичного контролю за проходженням документів під час розгляду справ зазначеної категорії; використання процесуальних норм для захисту інтересів клієнта, а також навіть провела деякий порівняльний аналіз законодавства ОАЕ та Індії.

Віра Карпінець представила для обговорення темуспадковий договір. Адвокат здійснила порівняльний аналіз заповіту, спадкового договору, договору довічного утримання (догляду), договору дарування, а також закцентувала увагу на їх особливостях і зупинилась на практичних порадах, зокрема, щодо здійснення контролю за зобов’язаннями, викладеними у договорах.

18789598 444831882546398 1314457816 oМіж адвокатами відбулось цікаве обговорення представлених тем. Практично у кожного була вже своя особиста практика і своє бачення вирішення конкретних ситуацій. На жаль обмеженість у часі не дала можливості провести триваліше обговорення, оскільки учасники пулу мали ще слухання справ у судах.

Під завершення роботи пулу «спадкових адвокатів» Орест Шот запропонував і адвокати погодились провести  у червні 2017 року навчальний семінар для працівників місцевих центрів, які надають заявникам консультації та інформацію правового характеру, а також представляють інтереси клієнтів у судах.

Нагадаємо, що це поки що останній із трьох запланованих пулів, які формуються з середовища адвокатів, які мають укладені контракти з Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області або місцевими центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Координаторами пулу «спадкових адвокатів» є адвокат  Оксана Ощипокконтактний номер 066-797-01-56, 096-446-95-81, Email:  oks.o@i.ua та Орест Шот, начальник відділу організаційної роботи, юридичного забезпечення діяльності та персоналу Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області: тел. 2 36 71 73, моб. 067 7047594, 063 3356405, Email: o_shot@i.ua“>o_shot@i.ua, office.lviv@legalaid.gov.ua“>office.lviv@legalaid.gov.ua.

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України).