назад

На Миколаївщині пройшла низка тренінгів для адвокатів

З 30 травня по 1 червня 2016 року в Миколаєві відбувся цикл проектних тренінгів під назвою «Регіональний каскад заходів». Цикл заходів був організований у рамках проекту «Посилення ролі громадянського суспільства у захисті прав уразливих груп засуджених», який реалізується в Україні громадською організацією «Центр правової допомоги населенню «Громадський захисник» та представлений у Миколаївській області громадськими організаціями «Пенітенціарна ініціатива» і «Ініціатива заради життя».

Основними завданнями проекту є: покращення законодавчої бази та практики застосування права рівності перед законом та доступу до правосуддя; підвищення рівня правопросвіти з проблематики дотримання прав людини; підвищення спроможності центральних та місцевих органів державної влади, органів місцевого самоврядування та організацій громадянського суспільства створювати ефективні моделі співпраці.  

30, 31 травня та 1 червня зазначені громадські організації – виконавці проекту провели тренінг для адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу, наприкінці якого 20 адвокатів отримали відповідні сертифікати. Тренінг відбувся за сприяння Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Миколаївській області в рамках підписаного 18 травня 2016 року меморандуму про взаємне співробітництво між Регіональним центром і Радою адвокатів у Миколаївській області. Photo 1 160606

Протягом трьох днів керівники і співробітники центрів з надання БВПД ділились досвідом із громадськими організаціями – учасницям проекту щодо забезпечення прав засуджених осіб представниками прокуратури, органів внутрішніх справ, міграційної служби та установ соціального захисту населення.

На другий день «Регіонального каскаду тренінгів», 31 травня, було проведено регіональну координаційно-навчальну зустріч, у якій взяли участь прокурори, представники обласних управлінь Державної пенітенціарної служби, Міністерства внутрішніх справ, Державної міграційної служби та Департаменту соціального захисту населення Миколаївської і Херсонської областей. Того ж дня відбувся міжрегіональний тренінг із запрошенням директорів Миколаївського, Одеського та Херсонського регіональних центрів з надання БВПД та тренінг для працівників Державної кримінально-виконавчої служби, в якому взяли участь представники міжрайонних кримінально-виконавчих інспекцій, а також інспектори з питань підготовки до звільнення установ виконання покарань Миколаївської та Херсонської областей.

«Ми виступаємо за широке залучення громадськості до заходів з моніторингу дотримання прав людини та надання своєчасної правової допомоги у випадках дискримінації уразливих верств населення, у т.ч. серед засуджених» – зазначив Валентин Чистий, директор Регіонального центру з надання БВПД у Миколаївській області.

Також під час своєї доповіді Валентин Чистий оприлюднив аналіз звернень до Регіонального центру з надання БВПД у Миколаївській області:Diagr 1 160606

1 червня директор Регіонального центру Валентин Чистий та начальник Головного територіального управління юстиції у Миколаївській області Роман Возняк взяли участь у роботі круглого столу «Забезпечення доступу засуджених до безоплатної вторинної правової допомоги», основною темою якого стало «Застосування ст. 84 Кримінального кодексу України (звільнення від покарання за хворобою)». Серед учасників також були присутні директори місцевих центрів з надання БВПД та «інтегратори» – представники відділів взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги місцевих центрів.

Наприкінці триденного циклу проектних тренінгів його учасники прийняли Резолюцію про забезпечення доступу засуджених до безоплатної вторинної правової допомоги.

«Регіональний каскад заходів» проведено за фінансової підтримки Європейського Союзу. Основна мета проекту – посилення ролі громадянського суспільства в просуванні прав людини, принципів відмови від дискримінації та забезпечення рівності для уразливих груп осіб.

Переглянути більш детальну інформацію про цей захід і фото на сайті проекту:

http://www.public-advocate.org/en/arkhiv-proektiv/podiji.html

Відео: https://www.youtube.com/watch?v=VguCWwrNMTs