назад

Виявлено порушення прав людини в діяльності слідчого управління поліції Херсонщини

Logo-18131 випадок затримань, здійснених протягом 2015 року та І половини 2016 року слідчими, які працюють безпосередньо у слідчому управлінні Головного управління Національної поліції Херсонської області, стали предметом моніторингу працівників Відділу спеціальних проваджень Секретаріату Уповноваженого з прав людини.

 

В ході моніторингу дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів Херсонської області, який проводився в період з 30 травня по 3 червня 2016 року, вивчалися відповідні процесуальні документи та службова документація правоохоронних органів, а також були опитані особи, дотичні до зазначених затримань тощо.
Попередній аналіз отриманих матеріалів та відомостей вказує на такі системні проблеми:
– затримання осіб без ухвали слідчого судді за відсутності законодавчо визначених підстав для такого затримання;
– незаконне тримання осіб після завершення строків, після яких затримана особа підлягає негайному звільненню;
– внесення недостовірних відомостей щодо місця і часу фактичного затримання осіб, в результаті чого слідчими неправомірно збільшено строки, у разі закінчення яких затримана особа підлягає негайному звільненню;
– невнесення в протоколи затримання відомостей про час та/або місце фактичного затримання;
– порушення права на захист, зокрема, невчасне повідомлення Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, проведення слідчих та процесуальних дій без участі адвоката тощо.
Отримані матеріали та відомості наразі опрацьовуються. За результатами опрацювання буде внесено відповідне подання Уповноваженого ВРУ з прав людини Генеральному прокурору України для прийняття рішення відповідно до закону.
Крім того, подання Уповноваженого будуть внесені Міністру внутрішніх справ та Голові Національної поліції України для вжиття заходів організаційного характеру з метою недопущення аналогічних порушень у подальшому.