назад

Чортківський місцевий центр з наддання безоплатної вторинної правової допомоги консультував з питань спадкового та земельного права

13312735 486941334830161 6599535980029953752 n

Чортківський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги організував роботу виїзного консультаційного пункту в Борщівському районі з метою розширення доступу до безоплатної правової допомоги жителів району.

02 червня 2016 року  в приміщенні Борщівської районної ради відбувся виїзний прийом громадян (м.Борщів, вул.Шевченка, 20-А). Прийом громадян здійснювали: начальник відділу надання безоплатної вторинної правової допомоги та роботи з адвокатами Надія Попик та адвокати, що співпрацюють з місцевими центрами Олександр Когут, Марія Дейнюк та Микола Садовський.

Для отримання правових консультацій звернулися жителі району з  питаннями, що стосувалися права на обов’язкову частку у спадкуванні, розпаювання землі та порядку виділення земельної ділянки.

Громадянам розповіли, що право на обов’язкову частку у спадщині – це особисте майнове право непрацездатних спадкоємців першої черги отримати визначену законом частку у спадщині незалежно від змісту заповіту. Відповідно до ст. 1241 Цивільного кодексу України малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти спадкодавця, непрацездатна вдова (вдівець) та непрацездатні батьки спадкують, незалежно від змісту заповіту, половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом (обов’язкова частка).

Громадянам, які звернулися з питанням щодо розпаювання землі, роз’яснено, що згідно п. 1,2 ст. 13 Закону України “Про фермерське господарство”, члени фермерського господарства мають право на одержання безоплатно у власність із земель державної і комунальної власності земельних ділянок у розмірі земельної частки (паю). Членам фермерських господарств передаються безоплатно у приватну власність із раніше наданих їм у користування земельні ділянки у розмірі земельної частки (паю) члена сільськогосподарського підприємства, розташованого на території відповідної ради. Під час проведення робіт з уточнення списку осіб, які мають право на земельну частку (пай), слід враховувати наступне: список громадян як додаток до державного акта формується самим підприємством відповідно до статуту, розглядається і затверджується загальними зборами членів фермерського господарства.

Згідно Земельного кодексу України, громадяни України також мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної або комунальної власності в таких розмірах:

а) для ведення фермерського господарства – в розмірі земельної частки (паю), визначеної для членів сільськогосподарських підприємств, розташованих на території сільської, селищної, міської ради, де знаходиться фермерське господарство. Якщо на території сільської, селищної, міської ради розташовано декілька сільськогосподарських підприємств, розмір земельної частки (паю) визначається як середній по цих підприємствах. У разі відсутності сільськогосподарських підприємств на території відповідної ради розмір земельної частки (паю) визначається як середній по району;

б) для ведення особистого селянського господарства – не більше 2,0 гектара;

в) для ведення садівництва – не більше 0,12 гектара;

г) для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах – не більше 0,25 гектара, в селищах – не більше 0,15 гектара, в містах – не більше 0,10 гектара;

ґ) для індивідуального дачного будівництва – не більше 0,10 гектара;д) для будівництва індивідуальних гаражів – не більше 0,01 гектара.

Також, під час візиту в Борщівський район директор місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Марія Гамбаль та заступник директора Ольга Галанчак провели робочу зустріч з головою Борщівської районної ради Іваном Кобилянським та головою Борщівської районної державної адміністрації Людмилою Юзьків.

Під час зустрічі сторони обговорили питання взаємодії органів влади та місцевого самоврядування з місцевим центром.

“Співпраця та взаємний обмін інформацією важливі для ефективного надання правової допомоги населенню. Тобто, особа, звернувшись до будь-яких органів місцевої влади або центру правової допомоги повинна піти задоволеною та з розумінням того, як вирішити своє питання.”– зазначила  Марія Гамбаль.

Нагадуємо, що громадяни, які потребують безоплатної вторинної правової допомоги можуть звертатися до місцевого центру за адресою: вул. Шевченка, 54, м. Чортків, а також за телефоном (03552) 2 09 50.

Також, отримати відповіді на запитання, які стосуються безоплатної правової допомоги можна зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України із стаціонарних та мобільних телефонів).