назад

13417463 489893484534946 9065102597897539605 n

Фахівець Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області взяв участь у навчальному семінарі, що проходив у Тернопільському регіональному центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування і державних підприємств з метою розширення інформації про безоплатну вторинну правову допомогу.

Так, 15 червня 2016 року начальник відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації адвокатів Віталій Сольський  розповів юрисконсультам, спеціалістам підприємств, установ, організацій Тернопільської області про систему безоплатної вторинної правової допомоги.

Присутні дізналися, що безоплатна первинна правова допомога охоплює такі види правових послуг, як надання правової інформації, консультацій і роз’яснень з правових питань, складання заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім процесуальних), надання допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги.  Вторинна безоплатна правова допомога включає захист від обвинувачення, здійснення представництва інтересів осіб в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами, складання документів процесуального характеру.

13428524 489893487868279 5575804020690316252 nОкрім цього, Віталій Сольський розповів, що у Тернопільській області діють три місцеві  центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги  – Тернопільський, Чортківський  та Кременецький. За правовою допомогою до місцевих центрів у цивільному та адміністративному процесах можуть звернутися такі соціально незахищені категорії громадян: малозабезпечені особи, інваліди, які отримують пенсію або допомогу у розмірі менше двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб, ветерани війни (учасники бойових дій, у тому числі учасники АТО, члени сімей загиблих), особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, біженці, реабілітовані особи та інші (ст.14 Закону «Про безоплатну правову допомогу»).

Також, на території Тернопільської області діє Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги, що надає допомогу затриманим особам у кримінальному процесі. Центр працює у цілодобовому режимі та приймає повідомлення про затриманих осіб, які передаються службовими особами, що здійснили затримання, а також, що важливо, членами сімей, близькими родичами затриманих осіб, які мають інформацію про затриманого або про те, що до нього не прибув захисник гарантований державою.

Нагадуємо, що громадяни, які потребують безоплатної вторинної правової допомоги можуть звертатися за такими адресами:

м. Тернопіль –  вул. Шпитальна, 7,

м. Кременець – вул. Шевченка, 59А,

м. Чортків – вул. Шевченка, 54.

Також, отримати відповіді на запитання, які стосуються безоплатної правової допомоги можна зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України із стаціонарних та мобільних телефонів).