назад

На Одещині юристи системи БПД провели ряд заходів, присвячених початку Всеукраїнської кампанії «16 днів проти насильства»

Щорічно з 25 листопада по 10 грудня проводиться Всеукраїнська кампанія «16 днів проти насильства» з метою привернення уваги суспільства до проблем подолання насильства в сім’ях, жорстокого поводження з дітьми, протидії торгівлі людьми та захисту прав жінок.

Щороку система БПД долучається до цієї соціально важливої кампанії, оскільки має великий досвід захисту прав постраждалих від домашнього насильства. З 7 січня 2018 року, коли набрав чинності Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», особи, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статті, отримали право на безоплатну вторинну правову допомогу, тобто допомогу у складенні процесуальних документів та на адвокатський супровід в судовому процесі та під час досудового слідства.

Напередодні акції, юристка Одеського бюро правової допомоги Тетяна Піроженко провела правопросвітницький захід для працівників Навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Одеської області, які здійснюють навчання керівного складу та фахівців, діяльність яких пов’язана з організацією і здійсненням заходів з питань цивільного захисту населення.

За період дії спеціального закону до бюро Одеського місцевого центру з надання БВПД за вторинною правовою допомогою звернулось більше 260 осіб постраждалих від домашнього насильства. Найчастіше дана категорія осіб звертається з питань видачі або продовження обмежувального припису стосовно кривдника, порядку притягнення до адміністративної та кримінальної відповідальності за вчинення домашнього насильства. Оскільки домашнє насильство найчастіше вчиняється між подружжям, включаючи випадки незареєстрованого шлюбу, та також, які мають спільних дітей, то їх питання стосуються розірвання шлюбу, стягнення аліментів на утримання неповнолітніх дітей, визначення місця проживання дітей, визначення способів участі у вихованні дітей, позбавлення батьківських прав і т.д.» – зазначила фахівчиня.

Базисом у формуванні соціально захищеного суспільства є плідна співпраця членів координаційних рад з гендерних питань та проблем сім’ї до складу яких входять представники управлінь соцзахисту населення, центрів соціальних служб, служб у справах дітей, нацполіції, медустанов, системи БПД.

Саме тому, завідувачка Любашівського бюро правової допомоги Світлана Жмурко відвідала чергове засідання координаційної ради, яке відбулося 24 листопада на передодні початку Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства», як представниця системи безоплатної правової допомоги та ознайомила присутніх із порядком доступу осіб, що постраждали від домашнього насильства до БПД.

Першим кроком у боротьбі з домашнім насильством є розуміння, що відбувається саме домашнє насильство. Важливо розпізнати його, знати яких видів воно буває і розуміти, що робити та куди звернутися у разі потреби. Адже домашнє насильство – це злочин, а не конфлікт, навіть якщо агресор або потерпілий, вважають такі стосунки «нормальними», – зауважила Світлана Жмурко.

Також, 29 листопада у приміщені Арцизької районної філії Одеського обласного центру зайнятості спільно з представниками партнерських організацій та працівниками Арцизького місцевого центру з надання БВПД пройшло засідання круглого столу “Ні насильству!”. У робочій атмосфері обговорили питання привернення уваги суспільства до проблеми домашнього насильства.

На жаль, насильство в сім’ях існує і потрібно докладати максимум спільних скоординованих дій усіх суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії насильству для зменшення проявів цього негативного явища», – наголосила юристка Марія Осауленко.

25 листопада юристка Саратського бюро правової допомоги Любов Іскендерова провела інформаційну кампанію в межах міжнародної акції “16 днів проти насильства”, з метою привернення уваги до того, що будь-які прояви насильства над людиною, незалежно від її статі, є порушенням прав людини. Юристка проінформувала пересічних громадян про те, як захистити себе, якщо ви постраждали від домашнього насильства:

  • Поліція: виклик наряду за телефоном 102 або особисте звернення до найближчого відділення;
  • Національна «гаряча» лінія з попередження домашнього насильства- 116 123 (з мобільного) або 0 800 500 335 (зі стаціонарного) надає цілодобово, безкоштовно, анонімно інформаційну, соціально-психологічну та юридичну підтримку;
  • Урядовий контактний центр 1547;
  • Медична допомога – 103, у випадках вчинення фізичного чи сексуального насильства, необхідно звернутися до лікаря для отримання медичної допомоги та документування у медичній картці ознак того, що сталося.
  • Департамент соціального захисту населення;
  • Центри соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді;
  • Служба у справах дітей;
  • Денні центри соціально-психологічної допомоги;
  • Мобільні бригади соціально-психологічної допомоги;
  • Безоплатна правова допомога 0-800-213-103. Особи, постраждалі від домашнього насильства, мають право отримати послуги адвоката безкоштовно.