назад

На онлайн-заході представникам територіальних громад Одеського регіону розповіли про кабінет медіації та систему безоплатної правової допомоги

10 лютого юристка Одеського місцевого центру взяла участь в онлайн-заході, організованому Центром соціальних служб Одеської міської ради на тему: «Практичні аспекти організації та впровадження інтегрованих соціальних послуг».

До обговорення тематики долучилися представники територіальних громад Одеського регіону, центрів соціальних служб, комунальних установ центрів надання соціальних послуг, служб у справах дітей та інші соціальні партнери.

Від системи безоплатної правової допомоги на заході з доповіддю виступила юристка Одеського бюро правової допомоги №3 Тетяна Дімова.

Під час онлайн-зустрічі Тетяна розповіла, як функціонує система безоплатної правової допомоги, які послуги можна отримати, завітавши до будь-якого бюро правової допомоги.

У 2021 році до Одеського місцевого центру звернулось більше 13 тис. мешканців громади. Всі вони отримали правові консультації та роз’яснення. 1,8 тис осіб отримали захист та здійснення представництва інтересів у суді та інших державних органах», – зазначила юристка Третього одеського бюро правової допомоги Тетяна Дімова.

Зацікавив присутніх приклад надання правової допомоги постраждалій від домашнього насильства: фахівчиня центру склала заяву до суду про видачу обмежувального припису строком на 6 місяців та в подальшому, у зв’язку з його невиконанням, допомогла відкрити кримінальну справу за ст. 390-1 Кримінального кодексу України.

На зустрічі також обговорили питання щодо надання допомоги в забезпеченні доступу до медіації – позасудового способу вирішення спору.

З 2019 року на базі Одеського місцевого центру діє кабінет медіації, в якому клієнти системи БПД можуть скористатися послугами медіатора, у тому числі у сімейних та спадкових справах”, – розповіла Тетяна Дімова.

Сімейні спори – це одна з найпоширеніших категорій справ, з якими стикаються фахівці системи БПД. В більшості випадків за позовами про розірвання шлюбу слідує ряд інших позовів, такі як визначення місця проживання дитини, стягнення аліментів, про стягнення додаткових витрат на дитину, про позбавлення батьківських прав, поділ майна та ін. Тому саме у таких спорах найдоречніше пропонувати вирішити спір за допомогою третьої нейтральної сторони – медіатора, який допоможе сторонам прийняти вигідне та усвідомлене для кожного з них рішення, застосовуючи певну техніку ведення переговорів» – зазначила юристка бюро правової допомоги.

Довідково. Медіація – позасудова добровільна, конфіденційна, структурована процедура, під час якої сторони за допомогою медіатора намагаються запобігти виникненню або врегулювати конфлікт (спір) шляхом переговорів (Закон України «Про медіацію», набув чинності 15 грудня 2021 року).