назад

На Полтавщині обговорили питання збільшення фінансування обласної програми правової освіти

24251488 256890161506745 56094583 o

Учора, 30 листопада, директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Олександр Черчатий взяв участь у засіданні постійної комісії обласної ради з питань забезпечення правоохоронної діяльності, боротьби з корупцією, забезпечення прав і потреб військових та учасників бойових дій.

Захід відбувся під головуванням голови комісії Геннадія Коваленка. У роботі комісії взяли участь заступник голови обласної ради Анатолій Ханко, депутати обласної ради Сергій Соловей, Валерій Калюжний, Руслан Рогов,  Михайло Бугрій, заступник керівника апарату-керуючий справами виконавчого апарату обласної ради Оксана Черкас, керівники структурних підрозділів облдержадміністрації, територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади, правоохоронних структур, представники військових частин.

Комісія обговорила та підтримала проекти рішень, які плануються розглянути на другому пленарному засіданні вісімнадцятої сесії обласної ради: «Про внесення змін до Програми правової освіти населення області на 2016-2020 роки» та «Про Антикорупційну програму Полтавської обласної ради на 2017-2020 роки».

Очільник системи безоплатної правової допомоги Полтавської області розповів про дієвість заходів, які проводяться фахівцями Регіонального центру з надання БВПД у Полтавській області у рамках програми правової освіти населення області. Він повідомив членам комісії, про те, що у Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області спільно з партнерами проведено 9 кущових семінарів на тему «Актуальні питання розвитку правової спроможності територіальних громад на Полтавщині». Також  проводилися семінари для юрисконсультів органів влади,круглі столи тощо, організовані наукові дослідження з питань зарубіжного досвіду надання безоплатної правової допомоги, здійснено публікації матеріалів, проведено дві Всеукраїнські науково-практичні конференції на тему: «Адаптація правової системи України до права Європейського Союзу: теоретичні та практичні аспекти».

Важливим аспектом у реалізації обласної та місцевих  програм правової освіти є консолідація зусиль органів виконавчої влади та місцевого самоврядування. Чільне місце в цій роботі займає діяльність міжвідомчих координаційно-методичних рад з правової освіти населення, роботу яких у районах та містах Полтавської області активізовано за  участі фахівців місцевих центрів з надання БВПД та бюро правової допомоги. У рамках обласної програми правової освіти  також розроблені та опубліковані інформаційні та методичні матеріали.

«Аналіз свідчить про необхідність додаткових коштів для здійснення видання та розповсюдження методичних матеріалів з питань надання безоплатної правової допомоги, проведення відповідної правопросвітницької роботи. Завдання поглиблення інформаційного забезпечення роботи залишається актуальним», – повідомив Олександр Черчатий.  24250871 256890278173400 656652651 o

За словами  директора Регіонального центру, на цих викликах наголосили експерти у звіті Громадської платформи моніторингу імплементації Національної стратегії у сфері прав людини. Відзначивши позитиви у розвитку системи безоплатної правової допомоги, автори моніторингу відзначають й перешкоди у поширенні інформації про систему. Проблеми виникають, зокрема, через: нестачу людських ресурсів та  видатків з державного бюджету на проведення інформаційної підтримки системи БПД. Частково дану проблему можна вирішувати в рамках обласної програми. Зокрема, доцільно виділити кошти на бігборди, плакати тощо.

Начальник Головного територіального управління юстиції у Полтавській області  Олег Тимченко розповів про важливість реалізації заходів Програми правової освіти задля надання жителям області, необхідного обсягу правових знань, проведення з цією метою правопросвітницьких заходів, видавництво юридично-просвітницької газети «Правовий вісник, здійснення виступів у ЗМІ, видавництво брошур на правову тематику та інші заходи

 «Програма правової освіти населення області є важливим інструментом для належного забезпечення жителів Полтавщини як відповідними  правовими знаннями, так і якісною правовою допомогою. Діяльність у напрямі реалізації Програми правової освіти населення області проводиться вже багато років і спільні зусилля  щодо виконання заходів виконавцями програми показують свою дієвість та ефективність, тому дана робота має бути системною та підкріплена належною підтримкою у вигляді фінансування заходів»,  – зазначив Олег Тимченко.24281561 256890171506744 1576184282 o

Заслухавши доповіді директора Регіонального центру з надання БВПД у Полтавській області Олександра Черчатого та начальника Головного територіального управління юстиції у Полтавській області Олега Тимченка депутатська комісія обласної ради підтримала обґрунтовані пропозиції щодо збільшення коштів Програми. Ці кошти будуть спрямовані на видавництво методичних матеріалів, проведення кущових семінарів та науково-практичної конференції.24251234 256890321506729 1618382957 o

 Підтримка депутатами обласної ради проектів Регіонального центру є ще одним із кроків до посилення правових можливостей громади Полтавщини!

Нагадуємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.

Для забезпечення оперативного реагування на повідомлення про затримання осіб, на звернення громадян про надання правової допомоги та на проблемні питання, які вони порушують, а також для надання роз’яснень законодавства у сфері безоплатної правової допомоги, цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.