назад
01.12.17

Фахівці системи БПД вчилися захищати права постраждалих від гендерно зумовленого насильства

01.12.2017 GZN 6Упродовж 29 – 30 листопада у Києві відбувся тренінг для працівників системи безоплатної правової допомоги в Україні на тему «Захист прав постраждалих від гендерно зумовленого насильства: роль та функції системи безоплатної правової допомоги», що мав на меті обговорити особливості надання правової допомоги постраждалим від гендерно зумовленого насильства (далі – ГЗН), у тому числі насильства у сім’ї. Захід організовано ГО «Ла Страда Україна» в рамках грантової угоди «Громадський моніторинг та адвокація заради покращення захисту прав людини в судах» за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Нове правосуддя».

Серед учасників тренінгу – працівники Координаційного центру з надання правової допомоги, місцевих центрів з надання БВПД та бюро правової допомоги. А також – представники адвокатського об’єднання «Об’єднання київських адвокатів».

01.12.2017 GZN 3

Переглянути список учасників

З вітальними промовами до учасників тренінгу звернулися Юридичний радник та Спеціаліст з комунікацій Програми USAID «Нове правосуддя» Уляна Пашинна, президент ГО «Ла Страда-Україна» Катерина Левченко та заступник начальника управління забезпечення доступу до правової допомоги Координаційного центру з надання правової допомоги Наталія Марчук.

Наталія Марчук наголосила на важливості проведення таких тренінгів з метою підвищення фахового рівня працівників центрів з надання БВПД, зокрема, в частині захисту прав осіб, постраждалих від насильства.

«Тренінг дозволить підвищити рівень обізнаності фахівців центрів та бюро правової допомоги про особливості надання правової допомоги особам, постраждалим від насильства, сприятиме формуванню розуміння різноманітності видів ГЗН, навичок його ідентифікації», – зазначила вона.

29 листопада учасники тренінгу вивчали поняття ГЗН, його види та стереотипи, які заважають реагувати на випадки такого насильства. Також вони ознайомилися з нормативно-правовою базою, що регулює питання надання допомоги постраждалим від ГЗН та положеннями Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами.

Другий блок питань стосувався вивчення алгоритмів взаємодії та перенаправлення постраждалих від насильства, роль громадських організацій у цьому.

01.12.2017 GZN 2

«Володіючи інформацією про організації, які займаються питаннями захисту осіб, які стали жертвами насильства, ви зможете допомогти скоординувати подальші дії постраждалої особи, за потреби перенаправити її до інших спеціалізованих установ, де вона особа зможе отримати інші види допомоги, наприклад психологічну», – зазначила Наталія Марчук. «Саме від вас залежить чи з’явиться у такої людини впевненість у тому, що їй вистачить сил захистити себе, свої права та можливість отримати допомогу», – переконана вона.

На завершення першого дня тренінгу працівники місцевих центрів з надання БВПД та бюро правової допомоги закріпили отриману інформацію, працюючи у малих робочих групах.

01.12.2017 GZN 7

30 листопада учасникам тренінгу представили дослідження на теми «Готовність української системи кримінального правосуддя до імплементації Конвенції Ради Європи про боротьбу з насильством щодо жінок та домашнього насильства»; «Можливості отримання безоплатної правової допомоги постраждалим від ГЗН».

Під час другої частини тренінгу фахівці системи БПД вчилися ідентифікувати та працювати з постраждалими від ГЗН, ознайомилися з міжнародним досвідом у цьому зв’язку.

01.12.2017 GZN 1


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook              YouTube YouTube               Google Google+       тTwitter