назад
16.08.22

На Полтавщині військовослужбовцям розповіли про безоплатну правову допомогу

В умовах повномасштабної війни російської федерації проти України наші захисники мужньо боронять нашу державу,   наші кордони та нашу свободу, але в той же час самі захисники та їх родини зараз саме як ніколи  потребують підтримки держави.  Тому наразі одним із пріоритетів системи безоплатної правової допомоги є захист прав військовослужбовців Збройних Сил України.

Днями для військовослужбовців Полтавського зонального відділу Військової служби правопорядку представники системи безоплатної правової допомоги Полтавщини розповіли про можливості системи безоплатної правової допомоги для захисників.

Начальниця відділу комунікацій та правопросвітницвтва Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Юлія Козаченко презентувала систему  безоплатної правової допомоги Полтавщини, розповіла  про те. які послуги можуть отримати військовослужбовці звернувшись до бюро правової допомоги, поінформувала про те, що таке безоплатна первинна та вторинна правова допомога, у чому вона полягає та хто має право на її отримання.

“Всі військовослужбовці (резервісти, військовозобов’язані, добровольці Сил територіальної оборони) та члени їхніх сімей можуть отримати з будь-яких правових питань безоплатну первинну правову допомогу у вигляді правової інформації, консультації та роз’яснення з правових питань; допомоги у складенні заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру); допомоги в забезпеченні доступу до вторинної правової допомоги та медіації. Ветерани війни та члени сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, членів сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України також є суб’єктами права на безоплатну вторинну правову допомогу та мають право на отримання таких видів правових послуг, як захист;здійснення представництва інтересів у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення документів процесуального характеру“ –  повідомила фахівчиня  Регіонального центру.

Також вона розповіла про правопросвітницьку роботу системи БПД, як вона здійснюється, повідомила як  та куди можна звернутися за отриманням безоплатної правової допомоги в області.

Фахівець Полтавського бюро №1 Юрій Ночовний поінформував присутніх про питання, які найчастіше хвилюють захисників та як вони вирішуються на практиці завдяки системі безоплатної правової допомоги.

“Найчастіше, які звертаються до системи БПД за консультаціями, цікавлять питання прав та обов’язків військовослужбовців, їх фінансування, організації речового забезпечення, порядку взяття на квартирний облік, можливості переведення військовослужбовця до іншої частини, а також пільги для військовослужбовців та учасників бойових дій. Серед популярних тем звернень також збереження середнього заробітку на підприємстві під час служби, виплата кредитів у період воєнного стану” – повідомив юрист бюро правової допомоги.

За словами Юрія Ночовного у  разі затримання військовослужбовця працівниками правоохоронних органів за підозрою у вчиненні злочину або адміністративного правопорушення йому буде призначено адвоката на підставі отримання центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги відповідного повідомлення про затримання.

Затриманий військовослужбовець або його близькі родичі чи члени сім’ї можуть самостійно повідомити центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги про затримання за номером 0800 213 103. Після проведення відповідної перевірки інформації затриманій особі буде призначено адвоката для здійснення захисту особи.

По завершенні заходу учасники зустрічі мали змогу отримати консультацію від фахівців системи безоплатної правової допомоги.