назад

На правовому гуртку 60+ обговорили актуальні зміни законодавства

IMG 028615 березня 2018 року на базі Чернігівської бібліотеки імені М.Коцюбинського відбувся правовий урок, на якому обговорювали актуальні зміни в законодавстві.

Захід відбувся за участі головного спеціаліста відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Оксани Мурашко.

В ході виступу фахівчиня Центру розповіла присутнім про судовий порядок встановлення факту проживання однією сім’єю чоловіка і жінки, які не перебувають у шлюбі, поняття добросусідства і якими нормами законодавства це передбачено, а також про порядок повернення ліків та медтехніки до аптеки.IMG 0240

Так, відповідно до ст.707 Цивільного Кодексу України, а також ЗУ «Про захист прав споживачів», споживач може обміняти у продавця непродовольчий товар належної якості на аналогічний, якщо товар не задовольнив його за формою, габаритами, фасоном, кольором, розміром або з інших причин не може бути використаний за призначенням.

Але існує точний Перелік товарів належної якості, що не підлягають обміну, або поверненню, з підстав, зазначених у статті 9 Закону України «Про захист прав споживачів», затверджений Кабінетом Міністрів України. Відповідно Переліку обміну або поверненню не підлягають продовольчі товари, лікарські препарати та засоби, предмети сангігієни й певні непродовольчі товари.

До лікарських засобів за законом належать: речовини (субстанції), що діють, готові лікарські засоби (лікарські препарати, ліки, медикаменти), гомеопатичні засоби, засоби, які використовуються для виявлення збудників хвороби, а також боротьби зі збудниками хвороби або паразитами, лікарські косметичні засоби та лікарські домішки до харчових продуктів.

Відповідно до Закону України «Про захист прав споживачів», якщо ви придбали продовольчі товари неналежної якості, продавець зобов’язаний замінити їх товарами належної якості або повернути сплачені гроші. Але це правило застосовується у випадках, якщо недоліки товару вдалося виявити у межах терміну придатності.

Аналізуючи норми даного Закону, можна зробити висновок про те, що у разі, якщо ви придбали ліки неналежної якості, ви маєте право вимагати або замінити їх ліками належної якості або повернути вам гроші. Варіант виходу із ситуації вибираєте саме ви, а продавець на підставі закону тільки зобов’язаний діяти відповідно до ваших вимог, як покупця. Обов’язково повинен бути пред’явлений товарний чек.

Якщо в разі придбання ліків закінчився термін придатності певного лікарського засобу, тоді покупцеві зобов’язані або замінити ліки неналежної якості, або повернути гроші. Згідно з Цивільним Кодексом України і Закону «Про захист прав споживачів», покупець товару неналежної якості має право, незалежно від можливості використання товару за призначенням, вимагати від продавця за вибором або пропорційно зменшити вартість товару, або безоплатно усунути недоліки товару в розумний строк чи відшкодувати витрати на усунення недоліків товару, наприклад, якщо це купівля медичної техніки. Якщо були виявлені недоліки, які можна усунути або усунення яких пов’язане з непропорційними витратами, або затратами часу, або які виявилися неодноразово чи з’явилися знову після їхнього усунення, покупець може відмовитися від договору і вимагати повернення сплаченої за товар грошової суми, або має право вимагати замінити товар.IMG 0243

Також, по завершенню лекції, в приміщенні бібліотеки працівниця Центру залишила відповідні інформаційні матеріали системи безоплатної правової допомоги, а також буклети «Я МАЮ ПРАВО».

Нагадуємо, за правовою допомогою можна звернутися до Чернігівського місцевого центру з надання БВПД за адресою: м. Чернігів, пр-т Миру, буд. 49-а, офіс 709, тел: (0462) 77-51-68.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103.