назад

На прес-конференції «Основні аспекти надання безоплатної первинної та вторинної правової допомоги у Запорізькій області» обговорили питання розвитку системи БПД зі створенням бюро правової допомоги

image3-2-300x23111 квітня 2016 року у приміщенні Запорізької обласної державної адміністрації колеги  Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області і Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Запорізькій області провели  прес-конференцію «Основні аспекти надання безоплатної первинної та вторинної правової допомоги у Запорізькій області». Захід мав на меті  структурне обговорення питання надання первинної та вторинної допомоги у Запорізькій області, обрання оптимальної форми взаємодії з органами місцевого самоврядування у зв’язку з новими етапами розвитку системи БПД, спрямованих на посилення правової спроможності територіальних громад, широкого інформування населення про розширення доступу громадян Запоріжжя  до  безоплатної правової допомоги та вдосконалення системи он-лайн послуг.

{source}

{/source}

У прес-конференції взяли участь начальник Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області Андрій Данов, директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Запорізькій області Павло Наливайко, начальник відділу реєстрації нормативно-правових актів, правової роботи та правової освіти Марина Кришталь та заступник начальника відділу реєстрації нормативно-правових актів, правової роботи та правової освіти Наталія Коваленко.

Згідно з  Планом реформування органів юстиції, затвердженим наказом Міністра юстиції України від 25.12.2015 № 2748/5, а також відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 11 лютого 2016 року «Про реформування територіальних органів Міністерства юстиції та розвиток системи надання безоплатної правової допомоги», найближчим часом будуть  створені бюро правової допомоги, які долучаться, як відокремлені підрозділи, до вже працюючих місцевих центрів безоплатної правової допомоги.

Директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Запорізькій області Павло Наливайко повідомив, що у Запорізькій області з 1 липня 2016 року розпочнуть свою роботу  17 таких бюро правової допомоги у: м.Василівка, смт Веселе, смт Велика Білозерка, м. Вільнянську, м.Гуляйполе, м. Кам’янка Дніпровська, смт Куйбишеве, смт Михайлівка, смт Новомиколаївка, м. Оріхові, м. Пологи, смт Приазовському, м. Приморську, м. Токмаку, смт Чернігівка, смт Якимівка та м.Енергодарі.

У новостворених бюро громадянам надаватимуть безоплатну правову допомогу – первинну (надання правової інформації; надання консультацій і роз’яснень з правових питань; складення заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру); надання допомоги в забезпеченні доступу особи до безоплатної вторинної правової допомоги. Категорії осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу визначені у ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу». Перш за все це малозабезпечені громадяни, інваліди, діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, безпритульні діти, діти, які можуть стати або стали жертвами насильства в сім¢ї, пенсіонери, переселенці, учасники АТО та сім¢ї загиблих воїнів, та інші категорії осіб, визначені у законі.

Крім того,  громадяни, які не мають доступу до Інтернету, зможуть скористатися перевагами  електронних сервісів Міністерства юстиції України – працівник бюро надасть допомогу щодо доступу до вказаних сервісів. 

Павло Наливайко наголосив, що Координаційним  центром  з надання правової допомоги Міністерства юстиції України оголошено  конкурс з відбору кандидатів на посади начальників та/або заступників начальників бюро правової допомоги. Заявки претендентів приймаються до 4 травня 2016 року. Дізнатися більше про вимоги до претендентів, строки проведення, умови участі в конкурсі та заповнити заявку на участь у ньому можна на веб-сайті: www.legalaid-jobs.in.ua  і запросив фахівців юридичного профілю спробувати свої сили і приєднатися до команди системи безоплатної правової допомоги в Україні.

image4-300x143

До уваги всіх, в кого є питання правового змісту, Ви можете звертатись до місцевих центрів з надання БВПД: zaporizhya.legalaid.gov.ua/ua/mistsevi-tsentry

А також до Регіонального центру з надання БВПД у Запорізькій області:

–        За телефоном: (061) 224-44-50

–        По е:mail: office.zaporizhya@legalaid.gov.ua

–        На віртуальну приймальню сайту Регіонального центру http://zaporizhya.legalaid.gov.ua

Рубрика: «Поставити питання юристу»:

 http://zaporizhya.legalaid.gov.ua/ua/holovna/realizatsiia-hrantovoi-prohramy-dostupna-pravova-dopomoha-v-zaporizkii-hromadi-u-zaporizhzhi

А також цілодобово і безкоштовно у межах України діє єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103. За цим номером завжди можна уточнити інформацію щодо суб’єктів права на безоплатну вторинну правову допомогу, суб’єктів надання такої допомоги, порядку її отримання, порядку оскарження рішень, дій або бездіяльності суб’єктів надання безоплатної вторинної правової допомоги, актуальних адрес центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги по всій Україні або з інших питань функціонування системи безоплатної правової допомоги.