назад

На Прикарпатті обговорили конфлікти і шляхи примирення

1За ініціативи благодійного фонду «Карітас Івано-Франківськ» спільно з Івано-Франківською академією Івана Золотоустого 7 лютого відбувся круглий стіл «Конфлікт. Діалог. Примирення» за участю директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області Михайла Євчука.

 

 

Засідання круглого столу відбулося за участю науковців, психологів, військових капеланів, ветеранів АТО, внутрішньо переміщених осіб, громадських активістів,фахівців системи БПД та місцевої влади Прикарпаття.

Метою заходу було обговорення  низки питань, які виникли внаслідок військового конфлікту на Донбасі і породжують локальні конфлікти та непорозуміння, знаходження шляхів вирішення та подолання конфліктів у регіоні, що стають на перешкоді розбудови миру.

2

3

«Церква не може стояти осторонь цього конфлікту. Ми стараємося більш ґрунтовно вивчити це питання, можливість жити в мирі. Ми взяли під своє крило більше 5000 переселенців, зараз це біля 800. Ми відчуваємо ті проблеми, з якими вони стикаються. Вони зараз більш прогресують, нам потрібно навчитися жити менше в конфліктах», – розповів отець Володимиир Чорній, директор благодійного фонду «Карітас Івано-Франківськ УГКЦ».

4

5

У ході дискусії директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області Михайло Євчук зазначив, що система безоплатної правової всіляко допомагає ветеранам АТО та їх сім’ям. Він пояснив, які пільги для ветеранів АТО та членів їх сімей гарантовано державою та нагадав, що основними законодавчими актами, які забезпечують соціальні гарантії військовослужбовців та учасників бойових дій, є Закони України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та  «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців і членів їх сімей». Нещодавно набрав чинності Закон України «Про Вищу раду правосуддя», яким, зокрема, були внесені зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу». Так, право на безоплатну вторинну правову допомогу отримали й особи, які лише претендують на отримання статусу учасника бойових дій. Крім того, безоплатна вторинна правова допомога ветеранам війни з цього часу надається не лише з питань їх соціального захисту, як це було до прийняття зазначених змін, а з будь-яких інших питань.

6

7

8

{source}

{/source}


 

Нагадуємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області працює за адресою:

вул. Грюнвальдська, 8, м. Івано-Франківськ.

Телефон: (034) 255-61-13,

Е-mail:   office.frankivsk@legalaid.gov.ua.

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України)