назад

Як перевірити себе у списку виборців

292-1Прийти і проголосувати на виборах – це обов’язок кожного громадянина. Водночас трапляються випадки, коли приходиш на виборчу дільницю, а відомостей про себе у списках виборців не знаходиш. 8 лютого 2019 року для працівників дошкільного навчального закладу «Ясне сонечко» міста Новоселиця відбувся правовий захід «Я маю право обирати. Як перевірити себе у списку виборців».

Згідно із частиною першою статті 103 Конституції України Президент України обирається громадянами України на основі загального, рівного та прямого виборчого права шляхом таємного голосування строком на 5 років.

Конституцією та законодавством України також визначено, що право голосу на виборах Президента України мають громадяни, яким на день виборів виповнилося 18 років. Кожен громадянин має лише один голос і використати його він може лише на тій дільниці, де включений до списку виборців.

Як діяти, щоб захистити свій голос і таки проголосувати у день виборів? Найперше, потрібно перевірити, чи є ви у списку виборців. Це можна зробити кількома способами.

1. Перевірити свої дані в іменному запрошенні на вибори (дільнична виборча комісія не пізніш як за 5 днів до дня голосування та не пізніш як за 3 дні до дати повторного голосування надсилає його кожному виборцю).
2. Перевірити свої дані у списку виборців (надається для загального ознайомлення у приміщенні дільничної виборчої комісії, за зареєстрованим місцем вашого проживання).
3. Дізнатися, чи включені ви до списку виборців на дільниці, за котрою закріплені. Це можливо зробити у будь-який робочий день. Задля цього потрібно із паспортом прийти до відділу ведення Державного реєстру виборців за місцем реєстрації.
4. Перевірити, чи є ви у списку виборців за допомогою мережі Інтернет (не виходячи з домівки). Для цього вам потрібно відвідати сторінку Державний реєстр виборців .

Голосування на виборах Президента України є таємним: контроль за волевиявленням виборців забороняється. Фотографування, відеофіксація в будь-який спосіб результатів волевиявлення виборців в кабіні для таємного голосування, а також демонстрація виборцем результатів волевиявлення у приміщенні для голосування забороняються і є порушенням таємниці голосування.

31 березня 2019 року з 8 години ранку до 20.00 відбудеться перший тур голосування.

Контактна інформація! Звернутися по допомогу до фахівців Новоселицького бюро правової допомоги можна за адресою: м. Новоселиця, вул. Чкалова, 7 тел. (03733) 5-07-20.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються цілодобово).