назад

На Прикарпатті обговорили питання гуманізації кримінальних покарань у форматі дискусійного клубу

1З метою об’єднання експертів, представників органів державної влади та громадськості, які прагнуть реальних змін на підставі принципів гуманності, дотримання прав людини, толерантності та пошук реальних рішень, 13 листопада керівництво Регіонального центру з надання БВПД в області взяло участь у зустрічі в форматі дискусійного клубу «Коли і ким катування виправдовуються?»

 

 

За ініціативи відокремленого підрозділу громадської організації «Україна без тортур» спільно з філією державної установи «Центр пробації» в Івано-Франківській області у режимі доповідей та дискусій обговорили такі важливі та актуальні питання: коли і ким катування виправдовуються,якою має бути ефективна сучасна оптимальна модель застосування державою альтернативних видів покарання, чи виграє у підсумку суспільство, якщо злочинцю буде призначено альтернативне покарання.

2

Незважаючи на те, що в сучасному демократичному суспільстві людина та її гідність визнаються найвищою соціальною цінністю, мають місце катування та інші жорстокі, нелюдські або такі, що принижують гідність, види поводження. Це підтверджується сотнями рішень Європейського суду з прав людини. Останні засвідчують, що в нашій країні відсутня ефективна система розслідування катувань.

3

«Причиною існування катувань та жорстокого поводження в діяльностіправоохоронців є безкарність через неналежну кваліфікацію катувань, відсутність ефективного механізму розслідування, застосування національними судами надзвичайно м’яких покарань або ж узагалі звільнення винних у катуваннях від відповідальності», -сказаларегіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Івано-Франківській області, регіональний представник громадської організації «Україна без тортур» Світлана Дем’янчук.

4

Не залишено без уваги і застосування індивідуального підходу при призначенні покарання (досудова доповідь) та реалії забезпечення належних умов утримання у місцях несвободи. «У сучасному демократичному суспільстві людина є найвищою соціальною цінністю і такі явища, як катування та інше жорстоке, нелюдське або таке, що принижує гідність, види поводження та покарань мають бути викоріненні.  Особі, яка потрапила у сферу діяльності кримінального судочинства, має бути призначене за вчинення злочину справедливе та в міру гуманне покарання», ˗ наголосила начальник філії державної установи «Центр пробації» в Івано-Франківській області Оксана Устимчук.

5

Директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в області Михайло Євчук зазначив: «У відповідності до ч.4 ст.213 КПК України уповноважена службова особа, що здійснила затримання, зобов’язана негайно повідомити про це орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правової допомоги. Тобто адвокат, який призначений Регіональним центром та надає безоплатну вторинну правову допомогу унеможливлює прояв тортур чи катування затриманих осіб».

6

Усі погодились, що такі явища, як катування та інше жорстоке, нелюдське або таке, що принижує гідність, види поводження та покарань мають бути викоріненні, а особі, яка вчинила кримінальне правопорушення, має бути призначене справедливе та в міру гуманне покарання.

7

У заході взяли участь представники офісу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Івано-Франківській області, Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в області, Івано-Франківського та Тисменицького підрозділів філії державної установи  «Центр пробації» в Івано-Франківській області; державної установи  «Івано-Франківська установа виконання покарань №12», Івано-Франківського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, УСБУ в області, відділу уповноважених Голови Національної поліції України з питань дотримання прав людини в поліцейській діяльності, прокуратури Івано-Франківської області, монітори національного превентивного механізму.

8


 

Нагадуємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області працює за адресою:

вул. Грюнвальдська, 8, м. Івано-Франківськ.

Телефон: (034) 255-61-13,

Е-mail:   office.frankivsk@legalaid.gov.ua.

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України)