назад

На Прикарпатті презентували книгу про сучасні реалії життя на Донбасі

1За сприяння громадської організації «Молода Просвіта Прикарпаття» 28 вересня заступник директора Регіонального центру з надання БВПД в Івано-Франківській області Володимир Ковальчук взяв участь у презентації збірки публіцистично-аналітичних звітів «Жити всупереч: проблеми цивільного населення під час війни на Донбасі».

Збірка публіцистично-аналітичних звітів містить 6 самостійних описів різних ситуацій і проблем, з якими стикається цивільне населення від початку воєнних дій на сході країни. Авторами кожного розділу є представники різних громадських організацій, які входять у Коаліцію «Справедливість заради миру на Донбасі».

2

«У збірці описано обстріли Маріуполя, прифронтового Бахмута, селища Трьохізбенка, наслідками яких стали десятки загиблих, показано долі, що їх зруйнували обстріли і тортури. Я особисто говорила з дівчиною, молодою волонтеркою, якій у полоні відрізали палець садовими ножницями, а потім вийняли око ложкою. Це дуже страшно», – розповіла Євгенія Бардяк, правозахисниця, голова громадської організації«Молода Просвіта Прикарпаття».

3

«На тих територіях робиться велике зло. Стосовно медичної допомоги – бувало таке, що до нас приходили і цивільні люди з непідконтрольної Україні території. Якоїсь різниці між нашими і не нашими людьми ми не робили – від обстрілів міг постраждати будь-хто», – додав Михайло Глагович, військовий медик, голова громадської ради при Івано-Франківській обласній державній адміністрації.

4

Заступник директора Регіонального центру з надання БВПД в Івано-Франківській області Володимир Ковальчук подякував партнеру системи БПД, громадській організації «Молода Просвіта Прикарпаття» за запрошення на презентацію збірки публіцистично-аналітичних звітів. Він наголосив на важливості піднятих проблем цивільного населення на Донбасі, місця і ролі безоплатної правової допомоги для вимушених переселенців. Заступник директора Регіонального центру розповів про можливості отримання правової допомоги внутрішньо переміщеним особам та роздав бажаючим інформаційні матеріали.

5

Збірка відображає, наскільки важким та суперечливим є життя людей, яких торкнулася війна. Водночас автори впевнені, що книга стане своєрідним містком для встановлення справедливості на Донбасі.

6

Презентація відбувалася у рамках проекту «Уповноваження громадянського суспільства для трансформації культури пам᾽яті ˗ ненасильницькі шляхи вирішення жорстокого минулого Донбасу».

7


 

Нагадуємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області працює за адресою:

вул. Грюнвальдська, 8, м. Івано-Франківськ.

Телефон: (034) 255-61-13,

Е-mail:   office.frankivsk@legalaid.gov.ua.

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України)