назад
01.10.18

Митниця – місце, де інформують про Твої права

mytn 2018 2

Фахівці системи безоплатної правової допомоги Вінниччини проводять консультування громадян у різних місцевостях, організовуючи мобільні та дистанційні пункти консультування. Дуже важливим місцем надання правових консультації став для правників прикордонний пункт, де Україна межує з Молдовою.

 

Юристи добре знають, що людина, яка переступає державний кордон, може мати безліч запитань правового характеру, саме тому фахівці БПД регулярно приїздять на митницю й спілкують тим, хто робить перші кроки на українській землі й тими, хто хоче побувати у Молдові. Найбільш актуальні запитання, з якими звертаються у прикордонній зоні, це:

  • Які документи необхідно мати на транспортний засіб, право власності на який належить іншій особі (юридичній або фізичній), при тимчасовому виїзді за кордон?
  • У яких обсягах та за яких умов громадяни можуть ввозити на митну територію України або вивозити з митної території України алкогольні напої та тютюнові вироби?
  • Які документи необхідно надати контролюючому органу при вивезенні громадянами творів сучасного мистецтва (картин, малюнки тощо)?
  • Чи можуть громадяни вивозити за межі території України для індивідуального використання лікарські засоби, які містять наркотичні та психотропні речовини?
  • Які документи необхідно надати громадянину при зворотному ввезенні транспортного засобу, якщо номерні знаки на такий транспортний засіб було втрачено?

Консультуванням у прикордонній зоні займаються працівники кількох бюро правової допомоги у Вінницькій області: Могилів-Подільського, Піщанського та Ямпільського. Разом з фахівцями БПД на пункти пропускного контролю приїздять також працівники Управління юстиції та інших державних структур. Адже для кожного громадянина дуже важливо знати, що держава піклується про захист прав кожного.mytn 2018 1

Поряд із наданням консультацій правового характеру, юристи також регулярно організовують право просвітницькі заходи для працівників митної служби. Прикордонники відділу «Болган» Могилів-Подільського прикордонного загону разом з начальником Олександром Василенко спілкуються з правниками на різні теми. На одній з таких зустрічей правники розповідали працівникам митної служби про те, які категорії громадян мають право на юридичні послуги за рахунок держави та які документи необхідно надати для того, щоб отримати можливість скористатися ще й послугами безоплатного адвоката. Дуже актуальним питанням у спілкуванні з прикордонниками є «Соціальні та трудові гарантії військовозобов’язаних».mytn 2018 3mytn 2018 4

Під час заходів для прикордонників фахівці Управління юстиції ознайомлюють громадян зі змінами до Сімейного кодексу України, які стосуються правил виїзду дитини за кордон, а також розповіли про зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності неплатника аліментів. Також юристи розповідають про такі цікаві проекти Міністерства Юстиції, як «Шлюб за добу», «Реєстрація місця проживання новонароджених дітей», «Вручення свідоцтва про народження безпосередньо у пологовому будинку»,  та функціонування Веб-порталу «Звернення у сфері державної реєстрації актів цивільного стану громадян».mytn 2018 5

Регіональний центр з надання БВПД у Вінницькій області знаходиться за адресою: м. Вінниця, вул. Пирогова, 82. Адреси розташування центрів надання безоплатної вторинної правової допомоги по Україні, можна переглянути тут. Єдиний всеукраїнський телефонний номер 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів). 


banner facebook 330x106