назад
01.10.18

Адвокати й фахівці БПД говорили про актуальне

27 09 2018 2

Нещодавно, 27 вересня, фахівці Вінницького місцевого центру провели практичний семінар для адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу. Зустріч була сконцентрована навколо двох вкрай важливих робочих моментів: якості надання правової допомоги адвокатами БПД та змін в оплаті за такі послуги.

На захід прибули 17 адвокатів, які співпрацюють з Вінницьким місцевим центром, та 11 працівників системи безоплатної правової допомоги. Такі семінари дуже важливі для організації робочого процесу, адже для адвокатів це нагода зустрітися із колегами-захисниками та фахівцями, які працюють над прийманням актів про виконані адвокатські доручення.

Директорка Регіонального центру Марина Лукіянова разом з очільницею місцевого центру Ларисою Пікановською розпочали семінар привітанням та заохотили присутніх до активної участі в обговореннях. Спеціально на захід прибула Наталя Коваль – голова Комісії з оцінювання якості надання адвокатами безоплатної правової допомоги. Пані Наталя розповіла, що за останній рік на розгляд надійшло 12 звернень від громадян. Клієнти системи БПД хотіли, аби члени комісії перевірили, чи адвокати справді якісно і в повному обсязі надали правові послуги, передбачені дорученнями. На сьогодні комісія розглянула 10 із 12 звернень і в ході роботи встановила, що в жодному із випадків не було підтверджено факт порушення адвокатом критеріїв якості надання безоплатної правової допомоги. Проте Наталя Коваль наголосила на тому, що кожен адвокат повинен дуже ретельно готуватися до зустрічей із клієнтами, особливо якщо вони належать до вразливих категорій населення. Адже коли людина звертається за допомогою до системи безоплатної правової допомоги, вона розраховує не лише на юридичні послуги, а й на розуміння та відкритість з боку захисника.27 09 2018 3

Фахівчиня Регіонального центру Альона Пасенчук разом з працівницею Вінницького місцевого центру Людмилою Наумчак розповіли адвокатам про процедуру відшкодування витрат на виїзд адвокатів до клієнтів, на слідчі дії або на судові засідання. Часто адвокати БПД обслуговують віддалені райони, прибувають по виклику до сіл та селищ без прямого транспортного сполучення й витрачають на це власні кошти. Саме ці витрати (звичайно, підтверджені квитками та чеками) згодом компенсує держава.

У роботі семінару значний час виділили на практичну частину: адвокати разом за фахівцями БПД відпрацьовували на конкретних правових ситуаціях практики застосування змін до обчислення розміру винагороди адвокатів, тобто пробували  за новими формулами вираховувати, яку оплату отримають за кожен конкретний вид надання правової допомоги. Додаткові роз’яснення з цього питання надавала Олена Вишневська, начальник відділу організації надання вторинної правової допомоги та роботи з адвокатами Вінницького місцевого центру.27 09 2018 1

На завершення Лариса Пікановська висловила сподівання, що такі семінари стануть регулярними, й запропонувала на розгляд теми, з яких у майбутньому варто було б провести обговорення.


banner facebook 330x106