назад

На Прикарпатті відбувся тренінг з кримінально-процесуальних питань для надавачів безоплатної первинної правової допомоги

22243694 1472011972892152 1470931856 oСьогодні, 4 жовтня 2017 року, в Івано-Франківську відбувся одноденний каскадний тренінг для фахівців системи БПД Прикарпаття з кримінально-правових та кримінально-процесуальних питань. Навчальний захід відбувся за підтримки проекту Ради Європи «Подальша підтримка реформи кримінальної юстиції в Україні», що впроваджується за фінансового сприяння уряду Данії. Учасниками заходу стали працівники та працівниці місцевих центрів та бюро правової допомоги Івано-Франківщини, які безпосередньо працюють із клієнтами.

З вступним словом до присутніх звернулися директор Регіонального центру з надання БВПД в Івано-Франківській області Михайло Євчук та проректор Університету права імені Короля Данила Ігор Жукевич, які привітали учасників тренінгу та побажали продуктивного дня, зазначивши, що такий тренінг є надзвичайно корисним для фахівців системи безоплатної правової допомоги для набуття працівниками практичних знань, що важливе при роботі з клієнтом.

Тренінг провела практикуючий адвокат, тренер-модератор, керівник відокремленого підрозділу громадської організації «Всеукраїнського об’єднання адвокатів безоплатної правової допомоги», член Ради адвокатів Івано-Франківської області Людмила Желізняк.

Вона висвітлила питання, які стосуються подання заяви про злочин, зокрема, того, хто може подати заяву та що слід зазначити в такій заяві; статусу та прав потерпілого; правової допомоги у випадках домашнього насильства та складення цивільного позову у кримінальному процесі. Говорили й про права підозрюваного/обвинуваченого та вразливі категорії осіб у кримінальному провадженні, зокрема такі, як неповнолітні. У рамках тренінгу йшлося й про права та обов’язки свідків.

Не оминули увагою й питання затримання в кримінальному провадженні, надання правової допомоги при жорстокому поводженні із затриманими, адміністративного затримання та видів запобіжних заходів. Йшлося також про механізми оскарження дій, бездіяльності, рішення слідчого, прокурора на досудовому розслідуванні. Крім того, розглянули й питання доступу до медичної допомоги в місцях несвободи.

Після кожного блоку теоретичних питань юристам пропонували виконати практичне завдання, застосувавши отримані знання.

Впродовж навчального заходу учасники тренінгу брали участь у вирішенні практичних завдань, були активно задіяні в інтерактивній грі.

Наприкінці зустрічі учасники підбили підсумки, узагальнили набуті знання та зробили висновки про необхідність і корисність від проведення таких навчальних тренінгів, зазначивши їх ефективність.

Довідково

Каскадні тренінги – навчальні заходи для надавачів безоплатної первинної і вторинної правової допомоги, що проводяться одночасно у всіх регіонах за визначеною тематикою. Основною метою проведення каскадних тренінгів є підвищення кваліфікації фахівців, залучених до надання безоплатної правової допомоги. 

Каскадні тренінги з кримінально-правових та кримінально-процесуальних питань відбуватимуться у відповідності до реалізації Робочого плану Проекту Ради Європи «Подальша підтримка реформи кримінальної юстиції в Україні» на 2017 рік, який був схвалений на початку цього року.


{gallery}pictures/2017.10.05_тренінг{/gallery}

Нагадуємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області працює за адресою:

вул. Грюнвальдська, 8, м. Івано-Франківськ.

Телефон: (034) 255-61-13,

Е-mail:   office.frankivsk@legalaid.gov.ua.

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України)