назад

На Рівненщині розпочинається Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства»

Щорічно в Україні з 25 листопада по 10 грудня проводиться Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства», яка з 1991 року підтримується міжнародною спільнотою. Мета даної кампанії – привернути увагу громадськості до цієї проблеми, активізувати партнерський рух органів влади та громадських організацій, провести інформаційні кампанії та заходи,  спрямовані на попередження насильства. Тож, вже традиційно,  на Рівненщині фахівці системи БПД, представники обласного департаменту соцзахисту населення, центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, служби у справах дітей, поліцейські, освітяни та громадськість, активізували спільну роботу заради створення в регіоні соціального  простору, вільного від насильства, та формування нульової толерантності до цього ганебного явища.

Акції, виховні години, тематичні бесіди, квести, години спілкування, відеолекторії, тренінги, круглі столи, дискусії та ще багато чого заплановано провести на теренах Рівненщини в рамках Всеукраїнської кампанії «16 днів проти насильства». Детальний план заходів було погоджено на засіданні обласної координаційної ради з питань сім’ї, ґендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та торгівлі людьми.

За даними  департаменту соціальної політики Рівненської ОДА, з початку року в області зафіксовано 2 тисячі 754 звернень від громадян до органів соцзахисту щодо домашнього насильства. З них 2 274 – це жінки, 340 – чоловіки та 140 дітей.

На сьогодні на Рівненщині діє 19 спеціалізованих служб для допомоги особам, які постраждали від насильства. Це 9 мобільних бригад соціально-психологічної допомоги, 7 спеціалізованих служб первинного соціально-психологічного консультування, 1 денний центр та 1 відділення для осіб, які постраждали від насильства.

Правовою допомогою постраждалих від домашнього насильства забезпечує система безоплатної правової допомоги.

Адже, декілька років тому набув чинності Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству». Цим законом внесено доповнення до Закону України «Про безоплатну правову допомогу». А саме – розширено коло суб’єктів надання безоплатної вторинної правової допомоги. Відтак, постраждалі від домашнього насильства мають право на здійснення представництва інтересів осіб в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами та  складення документів процесуального характеру юристами системи БПД або адвокатами, що співпрацюють з центрами БВПД.

Найчастіше громадяни звертаються з питань протидії домашньому насильству та відповідальності за його вчинення, порядку звернення до правоохоронних органів та складення заяв до поліції про вчинення домашнього насильства, щодо підстав для винесення обмежувального припису та механізму його дії. Крім того, з  питань розірвання шлюбу, стягнення аліментів та визнання особи такою, що втратила право користуватися житловим приміщенням.

Проте, на жаль , явище домашнього насильства досі залишається латентним. Постраждалі та навіть свідки  нерідко воліють замовчувати подібні факти через страх, сором та відсутність віри в те, що щось можна змінити.

Тому, такі акції, як «16 днів проти насильства»  – вкрай важливі та необхідні задля того, аби громадяни все більше говорили про домашнє насильство, піднімали цю проблематику на усіх рівнях та бачили на прикладі конкретних кейсів, що постраждала особа – не приречена, а кривдник обов’язково нестиме покарання за свої дії.

Відтак, з 25 листопада по 10 грудня фахівці системи БПД Рівненщини спільно з партнерами проведуть низку правопросвітницьких заходів, під час яких громадянами зможуть дізнатись усе про правовий механізм захисту прав постраждалих від домашнього насильства та його дієвість.

Довідково: Для отримання безоплатної вторинної правової допомоги постраждалим від домашнього насильства слід  звернутись до найближчого бюро правової допомоги, написати заяву про надання БВПД  та надати документи, що підтверджують її статус особи, постраждалої від домашнього насильства. (Це будь-який державний документ, в якому зазначається, що саме ця особа постраждала від домашнього насильства – копія протоколу про вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 173-2 КУПаП, талон-повідомлення про вчинення кримінального правопорушення, пов’язаного з насильством, копія винесеного поліцейським термінового заборонного припису, рішення суду про видачу обмежувального припису, витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань, у якому міститься інформація про вчинення злочину, пов’язаного з насильством.)