назад

На Рівненщині запрацювала консультативно-методична Рада з питань земельних правовідносин при Регіональному центрі з надання БВПД у Рівненській області

Працюємо на випередження.

 Допоки уся країна  завмерла в очікуванні відкриття ринку землі, фахівці системи БПД готуються до колосального збільшення клієнтів центрів та бюро саме з земельних питань. Задля того, аби не лише освіжити в пам’яті основні положення земельного законодавства, але й вдосконалити знання  з цих питань, керівництвом Регіонального центру було ініційовано створення консультативно-методичної Ради, до складу якої увійшли науковці, адвокати, нотаріуси, землевпорядники, експерти та керівники центрів БВПД області.

«Ми очікуємо на закон про землю. Коли його буде прийнято кількість звернень  з відповідної тематики до центрів безоплатної правової допомоги різко  збільшиться. Відтак, мета роботи нашої консультативно-методичної Ради – це, насамперед, проведення регулярних навчань та тренінгів  спільно з сертифікованими тренерами-модераторами для працівників, які безпосередньо працюють з людьми, а також надання методичних рекомендацій» , – зазначив директор Регіонального центру з надання БВПД Василь Овдіюк, відкриваючи перше розширене засідання ради.

Розпочалось воно з представлення учасників та обговорення  їх бачення роботи цього органу та  ролі кожного члена у ефективному функціонуванні консультативно-методичної Ради загалом.

На обговорення було винесено чимало проблемних питань у сфері застосування земельного законодавства, зокрема :

  • – оскарження рішень про відмову у виділенні земельної ділянки;
  • – викуп землі для суспільних потреб;
  • – оцінки вартості земельної ділянки; збереження якості землі, що перебуває в оренді;
  • -отримання у спадщину землі, що не була приватизована;
  • – накладання земельних ділянок одна на одну на публічній кадастровій карті;
  • -реєстрація земельної ділянки та визначення меж, площі і цільового призначення.

та багато інших.

 

 «Від обізнаності наших працівників безпосередньо залежить кількість проблемних питань, з якими люди згодом підуть до нотаріусів чи в суди. Адже наші фахівці надають первинні консультації, роз’яснюючи покроковий алгоритм дій людини з того чи іншого питання, де застосовується земельне законодавство. Це ж стосується і  вторинної безоплатної правової допомоги, де люди приходять до нас з проблемою. Тут наші юристи повинні мати справді глибокі знання земельного законодавства, аби захищати права власності на землю », – розповіла директор Рівненського місцевого центру з надання БВПД Алла Негрей.

Окремо обговорили учасники засідання і формування переліку пакету необхідних документів, які клієнт повинен завчасно підготувати та  надати фахівцям центрів задля вирішення того чи іншого питання земельного характеру. Члени ради погодились, що подібну інформацію необхідно візуалізувати та розповсюдити по усіх точках доступу до безоплатної правової допомоги. Адже непоодинокі випадки коли людина, звертаючись за допомогою, не має при собі усіх необхідних документів, збір яких, зрештою сповільнює вирішення її питання.

До складу консультативно-методичної Ради з питань земельних правовідносин, серед інших, увійшли також і представники адвокатського середовища. Адже, за словами директора Регіонального центру Василя Овдіюка, після відкриття ринку землі, громадянам знадобиться фахова допомога щодо захисту своїх права  власності на землю.

«Насьогодні з нами співпрацює близько 120 адвокатів. Разом з тим, нині оголошено новий конкурс з відбору адвокатів, які залучатимуться до надання безоплатної вторинної правової допомоги. А отже – до нас прийдуть нові  молоді адвокати. Тому  ми плануємо  сформувати пул адвокатів, що є фахівцями саме з земельного законодавства», – підкреслив директор Регіонального центру з надання БВПД Василь Овдіюк.

Разом з тим, на засіданні погоджено проєкт Положення про консультативно-методичну Раду з питань земельних правовідносин при Регіональному центрі з надання БВПД у Рівненській області та її склад. Також учасники засідання розробили та схвалили план проведення навчань для фахівців системи БПД і визначили дату та тему першого тренінгу, який відбудеться вже в лютому поточного року.

Довідково: 

Склад Ради

Положення про Раду