назад

На робочій нараді обговорено питання стану виконання доручення Міністра юстиції України

160524 0123 травня 2016 року Оленою Демченко, директором регіонального центру, проведено робочу нараду, в якій взяли участь керівники структурних підрозділів та працівники. Розглянуто питання стану виконання доручення Міністра юстиції України; виконавської дисципліни; звіт відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації адвокатів; показники діяльності місцевих центрів  тощо. 

Юридична спільнота системи безоплатної вторинної правової допомоги Сумщини чекає нових очільників бюро правової допомоги. Станом на 23.05.2016 Координаційним центром з надання правової допомоги прийнято 108 заявок від претендентів на посади керівників бюро правової допомоги, які бажають працювати в Сумській області. Конкурс продовжено до 31 травня 2016 року. Першим кроком для претендента стане заповнення заявки на веб-сайті Координаційного центру з надання правової допомоги.

На робочій нараді розглянуто питання про стан виконання доручення Міністра юстиції України щодо утворення бюро правової допомоги. «На Сумщині триває активна інформаційна кампанія, метою якої є залучення зацікавлених осіб до участі у конкурсі на посади керівників бюро правової допомоги», – зазначила Ірина Стегній, заступник начальника відділу організаційної роботи, юридичного забезпечення діяльності та інформації. Як повідомила Олена Демченко, директор регіонального центру, «центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги Сумської області досягнуто попередніх домовленостей з органами місцевої влади щодо забезпечення приміщеннями  14 бюро правової допомоги».

На оперативній нараді розглянуто питання про роботу відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації адвокатів у квітні-травні 2016 року. Валентина Волобуєва, заступник директора регіонального центру, наголосила, що «за звітний період проведено моніторинги дотримання адвокатами стандартів якості надання безоплатної правової допомоги у кримінальному процесі, проведено ряд спільних заходів із Головним управлінням національної поліції в Сумській області та їх територіальними підрозділами.   

Про те, як працюють адвокати системи БВПД на Сумщині повідомила    Ольга Коваленко, заступник начальника відділу організації надання БВПД. За її словами, за період з 16.05.2016 по 22.05.2016, адвокатам видано 56 доручень, у тому числі: регіональним центром – 37, місцевими – 19.   

З інформацією про роботу місцевих центрів, виступила Наталія Поставська, начальник відділу підтримки та розвитку інфраструктури. Вона зазначила, що за період роботи з 16.05.2016 по 20.05.2016 місцевими центрами прийнято 123 клієнти та зареєстровано 160 звернень.

За віковою категорією переважали особи віком від 35 до 60 років – 72. На другому місці –  громадяни віком понад 60 років – 34. На третьому –  від 18 до 35 років – 17.   

Статистика джерел отримання інформації про роботу місцевих центрів свідчить, що переважна більшість громадян про функціонування місцевих центрів дізналися, скориставшись порадою знайомих – 64 осіб.

Отримали інформацію від органів державної влади – 14 осіб, отримали направлення з недержавної організації – 14, переглянули сюжети місцевого (обласного) телебачення – 11, використали інші джерела – 7, дізналися з програм місцевого радіомовлення – 6, проінформовані через друковані засоби масової інформації (газета, журнал) – 4, скористалися іншими інтернет-ресурсами – 2, через веб-сайт Координаційного (регіонального) центру – 1.  

За правовою допомогою громадяни зверталися за різними категоріями питань: іншими цивільними – 26, соціальними – 23, житловими – 20, земельними – 17, сімейними – 15, спадковими – 13, трудовими – 12, адміністративними – 11, договірними – 10, представництва осіб, які мають статус потерпілих у кримінальному провадженні – 8, виконання судових рішень – 2, іншими – 1, медичним – 1, неправове питання – 1.

За результатами перевірки наданих документів для 22 громадян місцевими центрами прийнято рішення про надання адвоката.

Учасники робочої наради виступили з повідомленнями щодо виконання планів роботи за минулий тиждень.

За результатами робочої наради надано протокольні доручення.

160524 02

Після робочої наради відбулася традиційна скайп-нарада з директорами місцевих центрів. Під час цієї наради директори обговорили завершення збору заявок бажаючих взяти участь у конкурсі на заміщення вакантних посад керівників бюро правової допомоги. Олена Демченко наголосила на тому, що останній тиждень перед завершенням прийому заявок необхідно посилити інформаційну кампанію щодо цього конкурсу, щоб всі, хто бажають взяти в ньому участь, встигли подати заявку.

Директори також обговорили питання підготовки приміщень до для відкриття бюро правової допомоги.

Крім підготовки до відкриття бюро правової допомоги, були обговорені й інші важливі питання, зокрема діяльність дистанційних та мобільних консультаційних пунктів, співпраця з громадськими організаціями.