назад

На Сокальщині адвокат системи БПД допоміг громадянці визнати право власності на земельну ділянку

sud 2До Червоноградського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулася громадянка П. щодо складення позовної заяви та представництва її інтересів в суді у справі про визнання права власності на спадкове майно.

Відповідно до доручення Червоноградського місцевого центру з надання БВПД, громадянці П. був призначений адвокат Олег Гуменюк. Адвокат підготував позовну заяву про визнання права власності на спадкове майно та подав її до Сокальського районного суду Львівської області.

В позові зазначалось, що громадянка П. перебувала у зареєстрованому шлюбі з своїм чоловіком. У 2010 році він помер. На момент смерті чоловіка заявниця проживала разом із ним, при цьому заповіт на її користь не складався. Після смерті чоловіка відкрилася спадщина на належне йому майно, а саме дві земельні частки (паї) загальною площею 4,42 умовних кадастрових гектари без визначення меж цих часток в натурі (на місцевості) у землі, яка перебуває у колективній власності селянської спілки «Горбків» в с. Горбків Сокальського району Львівської області.

Оскільки позивачка була дружиною померлого, вона є спадкоємцем першої черги (ст. 1222 та ст. 1261 Цивільного кодексу України). Після смерті чоловіка вона прийняла спадщину як спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Проте позивачка через юридичну необізнаність та брак коштів пропустила визначений законом термін для подання заяви про прийняття спадщини, що встановлений ст. 1270 ЦК України. Коли ж вона звернулася до нотаріуса, у видачі свідоцтва про право на спадщину їй було відмовлено, оскільки за життя чоловік не встиг зареєструвати належні йому паї у Сокальському районному відділі земельних ресурсів та отримати на них Державний акт на право приватної власності на землю.

Відтак, у зв’язку з відсутністю правовстановлюючого документу на ці земельні ділянки, їй було рекомендовано звернутися до суду.

Громадяни України набувають права власності на земельну ділянку, зокрема, на підставі прийняття спадщини (ст. 81 Земельного кодексу України).

Згідно з цивільним законодавством, одним із способів захисту цивільних прав та інтересів може бути визнання права (п.1 ст. 16 ЦК України).

Відповідно до ст. 328 ЦК України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

В результаті, Сокальський районний суд задоволив позов громадянки П. та визнав за нею право власності на земельні частки (паї) загальною площею 4,42 умовних кадастрових гектари в порядку спадкування після смерті її чоловіка.