назад

На сторожі інтересів переселенців: у Першому криворізькому місцевому центрі з надання БВПД чергова успішна справа

29244572 1630714680338958 1901059809197686784 nДо Першого криворізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернувся Володимир Т*, переселенець, який до початку окупації на сході України мешкав в місті Зугрес Донецької області. Чоловік потребував правової допомоги щодо поновлення щомісячної адресної виплати як внутрішньо переміщеній особі.

Ще у квітні 2016 року він виїхав до Кривого Рогу Дніпропетровської області, де став на облік як ВПО та по серпень 2017 року отримував щомісячну адресну допомогу для покриття витрат на проживання, у тому числі – на оплату житлово-комунальних послуг (відповідно до п. 2 Постанови Кабінету Міністрів України від 01.10.2014 № 505).

У вересні 2017 року громадянин звернувся із заявою про продовження виплат щомісячної адресної допомоги до управління праці та соціального захисту населення виконкому Центрально-Міської районної ради м. Кривий Ріг. Але там йому відмовили, посилаючись на розпорядження Кабінету Міністрів України від 07.11.2014 № 1085. А саме: у переліку населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження та населених пунктів, що розташовані на лінії зіткнення, місто Зугрес відсутнє. А отже і виплати Володимиру Т* здійснити не можна.

За справу взялась фахівчиня відділу представництва Першого криворізького місцевого центру з надання БВПД, сама переселенка, Анна Лактюшина. Правник провела кропітку робота стосовно порушеного у зверненні питання. І з’ясувала, що у додатку 1 до розпорядження Кабінету Міністрів України від 07.11.2014 року № 1085 (без змін, внесених станом на 07.02.2018) де було зазначено перелік населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, було місто обласного значення Харцизьк. Відповідно до інформації про адміністративно-територіальний устрій Донецької області, яка міститься на офіційному веб-сайті Верховної Ради України, вказано, що місто Зугрес є містом районного значення і знаходиться у віданні Харцизької міської ради.

Анна Лактюшина надіслала відповідні інформаційні запити до Антитерористичного центру при СБУ, Міністерства внутрішніх справ, Кабінету Міністрів України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. У яких порушила питання стосовно того, чи відноситься фактично місто Зугрес Донецької області до населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження. Відусюди надходили ідентичні відповіді – місто Зугрес Донецької області не віднесено до переліку населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження. Лише відповідь на звернення, яка надійшла з Донецької обласної ради, що працює в Маріуполі, засвідчила: до адміністративно-територіального устрою Донецької області входить місто обласного значення Харцизьк, у віданні якого знаходяться: м. Зугрес, м. Іловайськ, смт. Благодатне, смт. Гірне, смт. Зуївка, смт. Миколаївка, смт. Покровка, смт. Троїцько-Харцизьк, смт. Шахтне, смт. Широке, с-ще Ведмеже, с-ще Виноградне, с-ще Водобуд, с. Півче, с. Третяки, с. Цупки. З оригіналом наданого Донецькою обласною радою роз’яснення Володимир Т* звернувся до управління праці та соціального захисту населення де йому нарешті було поновлено виплату щомісячної адресної допомоги, як внутрішньо переміщеній особі, з вересня 2017 року.

Окрім того, Кабінет Міністрів України 07.02.2018 вніс зміни до розпорядження від 07.11.2014 № 1085 та уточнив перелік населених пунктів на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, зокрема у списку з’явилось місто Зугрес. Таким чином кількість окупованих населених пунктів та офіційно визнаних такими українською владою збільшилась. Але цей випадок свідчить і про те, що права людини варто відстоювати у будь-якій ситуації. І якщо бюрократична тяганина стоїть на заваді отриманню додаткового доходу людиною, яка вимушено залишила рідну домівку і має такі ж права як і інші переселенці, то фахівці системи безоплатної правової допомоги стануть на захист, застосовуючи свої знання, уміння та досвід. Що і зробила правник Першого криворізького місцевого центру з надання БВПД Анна Лактюшина.

Нагадуємо, що всі внутрішньо переміщені особи та особи, які претендують на такий статус, мають право на призначення адвоката за рахунок держави. Адреса Першого криворізького місцевого центру БВПД: м.Кривий Ріг, вул.Качалова, 2, тел.056-405-54-04, 098-040-83-70. Єдиний контакт-центр системи безоплатної правової допомоги — 0-800-213-103.