назад

На сторожі прав дітей стали у Путивлі

Put 2017 03 15 komis 215 березня відбулося чергове засідання комісії з питань захисту прав дитини Путивльської районної державної адміністрації. На засіданні розглядалися питання щодо виконання батьками покладених на них обов’язків та надання батькам допомоги у вирішенні сімейних конфліктів, що стосуються дітей.

 

Під час обговорення питань начальник Путивльського бюро правової допомоги Сумського МЦ з надання БВПД Георгій ШАТІЛІН процитував письменника минулого століття Василя СУХОМЛИНСЬКОГО: «Горе чи зло, якщо вони оточують дитину в сім’ї і становлять для неї життєве середовище, травмують її психіку, отруюючи все її подальше життя. У цих випадках дитина хворіє душею, вся її життєдіяльність стає зовсім не такою, як у дитини здорової духом».

Також він наголосив, що батьки, які знущаються над дитиною; б’ють її; наносять шкоду здоров’ю дитини; залякують дитину, використовуючи при цьому суспільні установи (міліцію, церкву, спецшколу, колонію, психіатричну лікарню); порушують її статеву недоторканність; навіюють страх за допомогою жестів, поглядів; поводяться так, що дитина спостерігає факти насильства між членами сім’ї; перебивають дитину під час розмови; ізолюють дитину, контролюють її доступ до спілкування з ровесниками, дорослими, родичами, одним із батьків; використовують образливі прізвиська; соромлять дитину; використовують її в якості передавача інформації між батьками при конфліктах в сім’ї; контролюють  поведінку дитини за допомогою грошей; ігнорують дитину; не задовольняють її основні потреби; використовують дитину як засіб економічного торгу при розлученні; погрожують кинути дитину; погрожують самогубством, нанесенням фізичної шкоди собі або родичам; поводяться з дитиною як з прислугою; відмовляються повідомити про важливі рішення, які безпосередньо стосуються долі дитини УСВІДОМЛЮЮЧИ ЦЕ ЧИ НІ, СКОЮЮТЬ НАСИЛЬСТВО ПО ВІДНОШЕННЮ ДО СВОЇХ ДІТЕЙ.

Як дитина реагує на порушення її прав?

Їй стає важко спілкуватись з однолітками і дорослими ( вона грубіянить, блазнює, б`ється, замикається в собі, тощо), вона часто буває в поганому настрої, може втекти з дому, може вживати наркотики або алкоголь, і навіть може робити спроби суїциду (замаху на своє життя).

Дітей виховує те, що їх оточує! Якщо до дитини часто проявляють поблажливість, – вона вчиться бути витриманою. Якщо дитину часто підбадьорюють вона набуває впевненості в собі. Якщо дії дитини часто схвалюють, – вона вчиться оцінювати себе. Якщо з дитиною завжди чесні ,- вона вчиться бути справедливою. Якщо дитина живе в атмосфері дружби і почувається потрібною іншим, – вона вчиться знаходити в цьому світі любов.

Діти – це наше майбутнє!

Путивльське бюро правової допомоги Сумського місцевого центру з надання безоплатної вторинної  правової допомоги

 

Адреса: м. Путивль, проспект Іоанна Путивльського, буд.46, телефони: (05442) 5-48-44.