назад

На Сумщині відбулося навчання – говорили про надання допомоги постраждалим від домашнього насильства та ГЗН

Регіональний центр з надання БВПД у Сумській області на постійній основі співпрацює із Сумським регіональним центром підвищення кваліфікації, який  організовує навчання для держслужбовців. Серед основних тем є питання обізнаності фахівців із державною ґендерною політикою.

Днями очільниця Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Олена Демченко провела для вперше призначених на посади в органах місцевого самоврядування та держслужбовців навчання за тематикою «Державна ґендерна політика як один з основних регулятивних механізмів суспільного життя. Особливості надання допомоги постраждалим від домашнього та ґендерно зумовленого насильства». 

У рамках навчання очільниця Регіонального центру говорила з держслужбовцям про державну ґендерну політику, як один із основних регулятивних механізмів суспільного життя. 

«Ґендерна політика – це політика забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків у суспільстві. Відповідно, якщо ми говоримо про державну ґендерну стратегію, то йдеться про державну політику забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків. Це визначено Законом України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків», – наголосила на початку онлайн зустрічі Олена Демченко. 

На онлайн навчанні розглянули питання:

  • Як розділяють поняття ґендер і стать?
  • Що таке ґендерні стереотипи?
  • Як ідентифікувати випадки дискримінації? 
  • Що таке пряма та непряма дискримінація? 
  • Яке антидискрімінаційне законодавство існує в Україні? 
  • Які є можливості для захисту постраждалих від ґендерно зумовленого насильства? 

Окрім цього, обговорили масштаби домашнього насильства в країні та як система безоплатної правової допомоги сприяє захисту потерпілої сторони.

«Система безоплатної правової допомоги в Україні застосовує комплексний підхід до наскрізної інтеграції питань ґендерної рівності у своїй роботі. Це зафіксовано у Ґендерній стратегії системи надання правової допомоги», – додала очільниця Регіонального центру.

У виступі Олена Демченко наголосила, що проблема насильства в сім’ї, на жаль, була і залишається в Україні актуальною. У державі кожна п’ята жінка стикалася з домашнім насильством. Після початку повномасштабної війни проблема насильства над жінками стала, на жаль, ще більш прихованою. У більшості випадків постраждалі від домашнього насильства не повідомляють про це правоохоронні органи. 

За результатами зустрічі учасники визначили, які установи та організації разом з центрами та секторами бюро правової допомоги, об’єднавши свої ресурси, можуть розширити коло можливостей, а також проводити спільні інформаційні кампанії та проєкти щодо підвищення рівня правової освіти населення.