назад

На Черкащині презентували проєкт автоматизованої системи обліку затриманих осіб “Custody Records”

8 лютого Черкаським районним управлінням поліції ГУНП в Черкаській області розпочато реалізацію пілотного проєкту “Custody Records” для захисту прав затриманих осіб та працівників поліції. Цього ж дня відбулася його презентація.

Участь у заході взяли очільник Черкаської обласної військової адміністрації Ігор Табурець, міський голова Черкас Анатолій Бондаренко, начальник Головного управління Національної поліції в Черкаській області Вячеслав Гурін, начальник Управління дотримання прав людини Національної поліції України Руслан Горяченко,  заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Черкаській області Тетяна Ломіногіна, заступник начальника відділу організаційної роботи, юридичного забезпечення та розвитку інфраструктури Алла Ястремська, регіональна координаторка взаємодії з громадськістю Уповноваженого ВРУ з прав людини в Черкаській області Людмила Проценко, керівники територіальних та структурних підрозділів поліції області та голови об’єднаних територіальних громад.

«Реалізація проєкту “Custody Records” стала можлива завдяки тісній співпраці з міською радою та обласною військовою адміністрацією. Було здійснено перепланування приміщень Черкаського районного управління поліції, кожне з яких наразі обладнане камерами відеоспостереження та комп’ютерними системами. Це безумовно новий стандарт у дотриманні прав людини», – розпочав захід начальник ГУПН в Черкаській області Вячеслав Гурін.

Детальну презентацію алгоритму роботи системи провів начальник Управління дотримання прав людини Національної поліції України Руслан Горяченко, який зазначив, що система “Custody Records” передбачає декілька основних аспектів. Перш за все – це зміна інфраструктурних умов підрозділів поліції. Другим є те, що кожне приміщення забезпечене цілодобовим відеоспостереженням. Крім того, діяльність системи передбачає посаду інспектора з дотримання прав людини, який проводить інтерв’ю із затриманою особою та поліцейським, що  здійснив затримання, фіксує усі отримані дані, вносить до електронної бази інформацію щодо затриманої особи: тривалість перебування, хто з нею спілкувався, чи є скарги на стан здоров’я тощо.

Знайомство присутніх з проєктом відбувалось на прикладі стандартної ситуації доставлення до відділу поліції уявного правопорушника. Роз’яснено алгоритм дій правоохоронців на кожному з етапів. Водночас, присутні оглянули приміщення для проведення процесуальних дій із затриманими: окремі кімнати для очікування, проведення слідчих дій, конфеденційного побачення з захисником, а також приміщення для затриманих.

До перегляду було запропоновано відеоматеріали успішної реалізації такого проекту в інших областях країни. Побачені реальні ситуації викликали жваве обговорення присутніх.

Однією складовою проєкту “Custody Records” є реалізація методики «Зелена  кімната» для дітей, що передбачає систему заходів для забезпечення прав і свобод дитини в ході слідчих та процесуальних дій через створення сучасних умов та впровадження європейських стандартів у спілкуванні працівників поліції з дитиною, що стала свідком, постраждала від злочину або перебуває у конфлікті з законом. Такий підхід використовується у багатьох країнах світу, зокрема, Німеччині, Польщі, Естонії, Грузії тощо.

                         

«Зелена кімната» для дітей – це дві суміжні кімнати між якими вбудовано скло позавізуального спостереження: одна кімната – це  терапевтичний зал, в якому з дитиною безпосередньо працює спеціаліст-психолог, фахівець педагогіки; друга кімната – це робоче приміщення для працівників органів поліції, ювенальної превенції та залучених спеціалістів, в якому відбувається спостереження за поведінкою дітей.

Якщо в одному приміщенні працює психолог з дитиною, то в іншому, за непрозорим склом, працюють працівники поліції, які через відповідні засоби зв’язку з психологом корегують його питання. Для цього залучається психолог, що працює саме з дітьми, котрі стали жертвою чи свідками злочину.  Наприклад, траплялися випадки, коли дитина була жертвою сексуального насильства, а працівники поліції не мали достатніх знань і навичок для роботи з нею. Тільки психолог, котрий володіє відповідними знаннями, може правильно поставити певні запитання, які цікавлять слідство.

Основною метою проведення допиту у такій кімнаті – зменшення повторної травматизації дитини у процесі опитування, як завдяки спеціальним методикам та комфортній атмосфері, так і завдяки технічному оснащенню, яке дозволяє вести відеозапис допиту та в подальшому використовувати цей відеозапис для ведення слідства без проведення повторних допитів.

«Зелена кімната» нагадує звичайну дитячу кімнату. В ній наявні іграшки, м’які меблі різного розміру, рослини, є фарби, олівці, книжки, тобто все, що може бути у звичайній дитячій кімнаті.

За результатами опитування неповнолітніх у вказаних кімнатах складається висновок спеціаліста, який працював з дитиною, що має рекомендаційний характер.

Учасники презентації високо оцінили систему “Custody Records” і висловили переконання в її ефективності, зокрема, і у знищенні стійких стереотипів у суспільстві про тортури у поліцейських відділках.