назад

Онлайн-захід для учнів Херсона: «Медіагігієна у воєнний час: протидія дезінформації»

Щороку у вівторок другого тижня лютого світова спільнота відзначає День безпечного Інтернету (англ. Safer Internet Day), який започатковано у 2004 році за ініціативою європейських некомерційних організацій European SchoolNet та Insafe.

У 2023 році День безпечного Інтернету відзначається 7 лютого під гаслом – «Разом для найкращого Інтернету» (англ. «Together for a better internet»).

Війна вкрай негативно впливає на наше життя. Наш ворог підступний: програючи на фронті, постійно здійснює інформаційні вкиди в Інтернеті, тим самим додаючи стресів і без того виснаженим за майже рік війни українцям. У такий нелегкий час важливо зберегти себе та подбати про власну медіагігієну.

Тому 08 лютого для учнів 8-х – 9-х класів Херсонської ЗОШ №55, Херсонського академічного ліцею імені О.В. Мішукова, а також діток, які перебувають на обліку служби у справах дітей Корабельного району,  заступницею директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Херсонській області Оленою Іпатенко спільно з працівниками Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Б.А. Лавреньова проведено правопросвітницький онлайн-захід на тему: «Медіагігієна у воєнний час: протидія дезінформації».

Зустріч організовано в рамках правознавчого аспекту діяльності Центру соціально-психологічної та правової підтримки на базі бібліотеки, з яким на постійні основі співпрацює Регіональний центр з надання БВПД у Херсонській області у напрямку підвищення правової обізнаності молоді.

На початку заходу фахівчиня бібліотеки Ольга Стародубцева розповіла присутнім про основні небезпеки, які чатують на дітей в Інтернеті, приділила увагу протидії фейкам у соцережах, а також запропонувала присутнім до перегляду тематичний пізнавальний ролик.

Далі Олена Іпатенко акцентувала увагу дітей та вчителів на такому явищі, як медіагігієна, розкрила її основну мету – мінімізацію негативного впливу потоків інформації на психічне та фізичне здоров’я людини, а також соціальне благополуччя суспільства.

Також дітям цікаво було дізнатися про ворога, який чатує на них у Всесвітній павутині –  дезінформації, яка в умовах воєнного часу є способом інформаційної війни.

Коли агресор програє на фронті і усьому цивілізованому світу уже   зрозуміло, що Україна виграє війну, ворог намагається компенсувати свої невдачі інформаційними вкидами, щоб додати нам емоційного стресу та страху. Але ми всі маємо навчитися протидіяти дезінформації і не дати ворогу навіть найменшого шансу нас похитнути чи зламати морально» зазначила Олена Вікторівна.

Після чого усі учасники заходу спільно визначили основні шляхи протидії фейкам у Інтернет-просторі.