назад

З початком воєнних дій система БПД Тернопільщини максимально швидко налаштувалася на роботу в нових реаліях, щоб забезпечити надання правової допомоги усім потребуючим верствам населення.

Велика увага фахівців системи БПД Тернопільщини протягом минулого року була зосереджена на наданні правової допомоги вимушеним переселенцям, як одній з найбільш вразливих категорій громадян. Опинившись в більш безпечних місцях та оговтавшись від стресу, люди почали звертатися до наших точок доступу з питаннями, які потребували нагального вирішення: отримання статусу ВПО, відновлення втрачених документів, встановлення фактів, що мають юридичне значення, оформлення допомоги від міжнародних організацій, грошова компенсація за зруйноване майно та багато інших. Наші юристи провели численні правопросвітницькі заходи та забезпечили роботу консультаційних пунктів в місцях компактного проживання ВПО. 1197 переселенців отримали консультації та ще 199 внутрішньо переміщеним особам фахівці надали безоплатну вторинну правову допомогу, – підкреслює директорка Регіонального центру з надання БВПД у Тернопільській області Ірина Хондогій.

В загальному за минулий рік до бюро правової допомоги нашого краю звернулося понад 22 тис. людей. З них понад 20 тис. громадян отримали роз’яснення та правові консультації (безоплатну первинну правову допомогу), а більше 2 тис. осіб отримали допомогу у складанні документів процесуального характеру та представництво інтересів в суді (безоплатну вторинну правову допомогу).
Упродовж 2022 року безоплатну вторинну правову допомогу, а саме представництво інтересів у судах за рахунок держави в регіоні забезпечували юристи місцевих центрів та бюро, а також 123 адвокати, з якими були укладені контракти про співпрацю.

Регіональний центр з надання БВПД у Тернопільській області працює цілодобово, приймаючи повідомлення про випадки затримання осіб, адміністративного арешту або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Протягом однієї години призначається адвокат, який прибуває до затриманої особи для здійснення її захисту не пізніше однієї години з моменту отримання доручення (у виняткових випадках, крім видання доручення для надання безоплатної вторинної правової допомоги особі, до якої застосовано адміністративне затримання, – не пізніше ніж протягом шести годин з моменту видачі йому доручення).

За словами начальника відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Олега Кононенка, в рамках реалізації «Пілотного проєкту щодо особливостей прийняття і оброблення повідомлень про випадки затримання осіб, адміністративного арешту або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, опрацювання постанов/ухвал про залучення захисника відповідно до положень Кримінального процесуального кодексу України слідчим, прокурором, слідчим суддею чи судом для здійснення захисту за призначенням або проведення окремої процесуальної дії регіональними центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги», чергова частина Регіонального центру з надання БВПД у Тернопільській області приймає та опрацьовуває усі постанови/ухвали про залучення захисника відповідно до положень Кримінального процесуального кодексу України з юрисдикції інших Регіональних центрів.

Так, у 2022 році видано майже 17 тис. доручень адвокатам, що співпрацюють з системою БПД для надання безоплатної правової допомоги у кримінальних провадженнях, при адміністративних затриманнях чи адміністративних арештах – відмітив Олег Кононенко.

З метою розширення доступності до безоплатної правової допомоги для вразливих категорій осіб, зокрема осіб, які проживають у віддалених населених пунктах, людей похилого віку, одиноких, осіб з інвалідністю, осіб, які перебувають у місцях несвободи, осіб, які постраждали від домашнього насильства та насильства за ознакою статі, дітей, та ВПО, фахівці системи БПД Тернопільщини забезпечували на постійній основі роботу консультаційних пунктів доступу до безоплатної правової допомоги на підставі щоквартальних графіків, які оприлюднюються на сайті системи БПД. Люди могли отримати відповіді на свої правові питання зокрема в приміщеннях Пенсійного фонду, управлінь праці та соціального захисту населення, центрах зайнятості, службах у справах дітей, центрах надання адміністративних послуг, органах пробації, установах виконання покарань тощо.

Варто відмітити, що юристи системи БПД Тернопільщини також забезпечували безбар’єрний доступ громадян до правової допомоги. Так, 9 осіб, які були не в змозі самостійно прийти до бюро отримали адресну правову допомогу.

Зокрема, такі виїзди здійснювалися за місцем проживання/перебування осіб похилого віку, людей з інвалідністю. Людей цікавили питання щодо соціального забезпечення, отримання допомоги від міжнародних організацій, оформлення субсидій, порядку виїзду за кордон в умовах воєнного стану, розірвання шлюбу та інші. Крім того, фахівці системи БПД у понад 700 випадках забезпечили інформаційну та цифрову безбар’єрність, що полягала у доступі до сервісів Міністерства юстиції.

Важливим пунктом діяльності системи БПД нашого регіону є правопросвітництво, яке спрямоване на підвищення спроможності громадян та громад захищати свої права. Наші юристи, не дивлячись на труднощі зі світлом та повітряними тривогами, активно здійснювали правопросвітницьку діяльність – за минулий рік вони провели понад 1000 правопросвітницьких заходів на різноманітну правову тематику, в яких брали участь майже 13 тис. людей. Також, на сайті системи БПД було опубліковано 50 новин про діяльність Регіонального та місцевих центрів, 17 успішних справ надання БВПД та 24 юридичні консультації тощо.

Крім того, фахівці системи БПД Тернопільщини активно взаємодіяли з партнерами: державними установами, неурядовими організаціями, громадськими об’єднаннями та міжнародними інституціями задля надання якомога якіснішої правової допомоги усім зацікавленим особам.

Попри воєнні дії на території України, фахівці системи БПД Тернопільщини продовжують надавати якісну безоплатну правову допомогу жителям нашого краю як в офлайн, так і в онлайн форматі, позаяк очевидно, що правовий захист громадян не можна поставити на паузу під час війни.

Якщо ви потребуєте консультації; захисту; здійснення представництва інтересів у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення документів процесуального характеру, звертайтеся до найближчих центрів або бюро правової допомоги чи телефонуйте за єдиним номером системи БПД 0 800 213 103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів в Україні).