назад
30.05.24

На території України розширено дію пілотного проєкту про залучення психологів до кримінальних проваджень за участю дітей

З 1 вересня пілотний проєкт про залучення психологів до кримінальних проваджень за участі малолітніх, неповнолітніх осіб через регіональні/міжрегіональні центри з надання безоплатної правничої допомоги буде діяти на всій території України, на яку поширюється юрисдикція органів державної влади України.

Відповідні зміни було внесено до спільного наказу Міністерства юстиції України, Міністерства внутрішніх справ України, Офісу Генерального прокурора, який набрав чинності 22 травня 2024 року.

Реєстр психологів, які залучаються до кримінальних проваджень за участю малолітніх, неповнолітніх осіб через регіональні / міжрегіональні центри з надання безоплатної правничої допомоги (далі – Реєстр), було сформовано у серпні минулого року, після чого, у жовтні цього ж року пілотний проєкт було запущено в семи областях України та м. Київ.

Мета проєкту

Захистити права дитини, забезпечити її найкращі інтереси та запобігти повторній травматизації під час кримінального провадження, застосовуючи підходи правосуддя, дружнього до дитини. Реалізація проєкту сприяє слідчим, дізнавачам, прокурорам, слідчим суддям та судам у визначенні кандидатури психолога для участі у слідчих (розшукових) діях та процесуальних діях за участю дітей.

Результати проєкту

За перший місяць роботи проєкту від слідчих, дізнавачів, прокурорів та суду до системи надання безоплатної правничої допомоги надійшло 189 запитів про залучення психологів.

Результат наступних восьми місяців реалізації пілоту (з жовтня 2022 року по травень 2024 року) довів ефективність та важливість залучення психологів для підтримки дітей, які опинились у контакті (конфлікті) з законом, зокрема стали свідками, потерпілими у кримінальному провадженні, або підозрюваними, обвинуваченими у вчиненні кримінального правопорушення.

Так, станом на 26 травня 2024 року  системою надання безоплатної правничої допомоги було видано 2557 запитів, найбільше з яких — в місті Києві (714), Львівській області (647) та Дніпропетровській області (349). Психологи взяли участь у 2934 слідчих (розшукових) діях та процесуальних діях  за участю малолітніх, неповнолітніх осіб в межах 1447 кримінальних проваджень.

Що роблять психологи

Психологи з Реєстру, які залучаються до кримінальних проваджень відповідно до вимог Кримінального процесуального кодексу України, мають свою роль і функції у взаємодії з дитиною, яка опинилася у контакті з законом.

Психологи намагаються знайти підхід до дитини, підготувати її до певних процесуальних дій, створити для неї безпечне середовище під час її участі у відповідних процесуальних діях, зокрема, з урахуванням віку та особливостей розвитку ставлять дитині питання, які будуть зрозумілими, не будуть її травмувати чи завдавати віктимізації. До функцій психолога, які убезпечують дитину від травматизації, також відноситься і надана психологу законодавством можливість заперечувати проти поставлення питань, які можуть її травмувати під час процесуальних дій.

Як залучається психолог

Залучення психолога у межах пілотного проєкту відбувається шляхом здійснення дізнавачем, слідчим, прокурором, слідчим суддею або судом запиту про залучення психолога для його участі у слідчих (розшукових) діях на досудовому розслідуванні або процесуальних діях під час судового розгляду. Запит опрацьовують працівники регіональних/міжрегіональних центрів з надання безоплатної правничої допомоги, зокрема визначають кандидатуру психолога з Реєстру, видають психологу відповідне доручення, забезпечують ознайомлення психолога із змістом запиту, а також з положеннями статті 378 Кримінального процесуального кодексу України про кримінальну відповідальність за розголошення без дозволу прокурора, слідчого даних досудового розслідування.

Після участі психолога у слідчих (розшукових) діях та процесуальних діях, психолог готує відповідний звіт. Участь психолога підтверджує дізнавач, слідчий, прокурор, суд, зокрема, шляхом проставляння відмітки у звіті психолога. Психолог здає звіт до регіонального /міжрегіонального центру з надання безоплатної правничої допомоги, який перевіряється на відповідність змісту запиту.

Переваги залучення психолога з Реєстру:

  1. психологи проходять систематичне спеціалізоване навчання, розуміють особливості кримінального провадження та не виходять за межі поставленої перед ними мети та своєї компетенції;
  2. відбувається постійне супроводження психологів на шляху їх професійного зростання: супервізії та інтервізії;
  3. психолога не потрібно самостійно шукати;
  4. психологи можуть долучатися до слідчих (розшукових) дій та процесуальних дій в активній ролі (зокрема як ті, хто проводить опитування за методикою «Зелена кімната» та в межах моделі «Барнахус»);
  5. психолога визначають під запит, в залежності від спеціалізації та з урахуванням віку, статі (з урахуванням гендерного аспекту кожного окремого випадку), процесуального статусу, індивідуальних особливостей дитини та кваліфікації кримінального правопорушення;
  6.  діяльність психологів організаційно забезпечується через регіональні/міжрегіональні центри з надання БПД, оплата їх роботи здійснюється за кошти ЮНІСЕФ UNICEF Ukraine. Громадська організація «Всеукраїнський громадський центр «Волонтер» активно долучається до систематичного навчання та професійного розвитку психологів, які включені до Реєстру. В межах ініціативи Громадської організації «Всеукраїнський громадський центр «Волонтер» за підтримки Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні та у партнерстві з Національною психологічною асоціацією (Дивізіоном ювенальної психології) створено інформаційну платформу для психологів, які залучаються до кримінальних проваджень за участю дітей.

Участь у конкурсі до Реєстру можуть брати психологи, які:

  • мають вищу освіту за спеціальністю «Психологія»;
  • мають мотивацію долучатися до захисту прав дитини;
  • пройшли відповідне навчання.

«Для забезпечення реалізації пілотного проєкту на всій території України незабаром буде оголошено конкурс з відбору психологів, які можуть залучатися до кримінальних проваджень за участю малолітніх, неповнолітніх осіб. Сподіваємося, що до пілотного проєкту долучиться достатньо психологів і пілотний механізм залучення психолога буде відпрацьований через систему надання безоплатної правничої допомоги в усіх областях»,  – зазначає директор Координаційного центру з надання правничої допомоги Олександр Баранов.

Довідково. Впровадження та реалізація пілотного проєкту підтримується Міжвідомчою координаційною радою з питань правосуддя щодо неповнолітніх. Для реалізації пілотного проєкту оплата послуг психологів здійснюватиметься за кошти міжнародної технічної допомоги, зокрема, у межах проєкту “Надання психосоціальної підтримки та забезпечення правосуддя як складової частини кращого догляду для вразливих дітей”, що реалізується громадською організацією «Всеукраїнський громадський Центр “Волонтер”, за підтримки Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні. Впровадження та реалізація пілотного проєкту підтримується Міжвідомчою координаційною радою з питань правосуддя щодо неповнолітніх.