назад

На Волині говорили про протидію булінгу у школах

DSCF359324 січня 2019 року директор Луцького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ольга Кудрицька, з метою протидії булінгу у навчальних закладах, провела два правопросвітницькі заходи для школярів молодших та старших класів загальноосвітньої школи І-ІІІ ступеня села Ратнів Луцького району.

Ольга Кудрицька акцентувала увагу дітей на тому, що булінг (від англ. bully – насильник) на сьогоднішній день – широко розповсюджене явище серед учнів навчальних закладів, а кожна четверта дитина стає жертвою булінгу.

Задля запобігання та протидії цьому негативному явищу у навчальних закладах були внесені зміни у Закон України «Про освіту» та Кодекс України про адміністративні правопорушення, які набрали чинності 19 січня 2019 року.

DSCF3607

Школярам продемонстрували відеосюжет про булінг в українських школах та відеоролик про те, як можна протистояти спробам булера здійснити психологічний тиск.

Учнів поінформовано, що за вчинення булінгу передбачене покарання у вигляді штрафу від 850 до 1700 грн, а за повторне вчинення або вчинення групою осіб такого злочину розмір штрафу зросте від 1700 до 3400 грн. Іншим видом покарання за булінг є виправні роботи від 20 до 60 годин, в залежності від тяжкості злочину.

Також діти дізналися, що до досягнення повноліття кривдника, покарання за булінг несуть батьки булера.

Окрему увагу присутніх було акцентовано на номерах Національної дитячої «гарячої лінії» та кол-центру системи безоплатної правової допомоги, за якими вони завжди мають можливість звернутися за вирішенням своїх проблем у правовому полі.

DSCF3598

Цього ж дня фахівцями Ковельського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та представниками підпорядкованих місцевому центру бюро правової допомоги, були проведені інформаційно-просвітницькі уроки на відповідну тематику для вихованців шкіл м. Ковеля, м. Камінь-Каширського, смт. Старої Вижівки, смт. Турійська, смт. Ратного та для студентів технічного коледжу смт. Любешів.

1

2

Оскільки тема протидії булінгу у шкільному середовищі є доволі актуальною на сьогодні і, зважаючи на нещодавні зміни до законодавства України, що зазначені вище, то на відповідну тематику говорили й у Володимир-Волинському районі. Зокрема, на загальношкільних батьківських зборах Володимир-Волинського навчально-виховного комплексу “Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №3 – ліцей”. Перед батьками та вчительським колективом, на запрошення дирекції навчального закладу з цією тематикою виступили інтегратор Володимир-Волинського місцевого центру з надання БВПД Степан Слащук та директор міського центру соціальних служб для дітей, сім’ї та молоді Ірина Пикалюк.

999

Довідково:

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Волинській області знаходиться за адресою: м. Луцьк, вул. Дубнівська, 36, тел. (0332) 78-79-96, е-mail: office.volyn@legalaid.lt.ua

Володимир-Волинський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Володимир-Волинський, вул. Устилузька, 19. Тел. (03342) 3-80-11. E-mail: volodymyr-volynskyy.volyn@legalaid.lt.ua

Ковельський місцевий центр з надання БВПД знаходиться за адресою: м. Ковель, вул. С. Бандери, 5, тел.: (03352) 3-30-63. (пн-пт з 9:00 до 18:00). kovel.volyn@legalaid.lt.ua.

Луцький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Луцьк, вул. Прогресу, 7; тел. (0332) 770717, e-mail: lutsk1.volyn@legalaid.lt.ua

Єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).
Національна дитяча «гаряча лінія» – 116 111