назад

На Волині говорили про відповідальне батьківство

DSC02619Якими є розмір, підстави та порядок нарахування аліментів й отримання податкової знижки на навчання. Саме про ці актуальні питання інформаційної кампанії «Відповідальне батьківство» розповіли фахівці системи БПД Волині батьківському колективу ЗОШ I – III ступенів с. Боратин Луцького району. Захід відбувся у межах реалізації Всеукраїнського правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!» 8 квітня 2019 року.

Так, головний спеціаліст відділу комунікацій та правопросвітництва Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Волинській області Ірина Кушпетюк акцентувала увагу присутніх на ініціативі Мін’юсту щодо захисту прав дітей на гідне утримання. Зокрема, мова йшла про права дитини на аліменти та податкову знижку на її розвиток.

DSC02610

Учасники заходу дізналися про те, що мінімальний рекомендований розмір аліментів із січня 2019 року для дітей до 6 років становить 1626 гривень, від 6 до 18 років – 2027 гривень, а також про суттєві обмеження, які застосовуються до неплатників аліментів. Це – штрафні санкції від 20% до 50% від суми боргу, заборона виїжджати за кордон, керувати автомобілем, користуватися зброєю, полювати тощо.

DSC02615

Разом із тим, батьків було поінформовано про те, як отримати податкову знижку на оплату навчання дитини у дитячих садочках, гуртках, секціях, школах, професійно-технічних училищах, коледжах, закладах вищої освіти, орієнтований розмір якої становить 18% від фактично сплаченої за навчання суми. Для цього необхідно: оплатити навчання те зберегти квитанцію, отримати від роботодавця довідку про доходи, до 31 грудня поточного року заповнити податкову декларацію про майновий стан та доходи за минулий рік та подати документи на отримання знижки в ДФС за місцем реєстрації.

DSC02619

Присутні отримали тематичні інформаційні матеріали із циклу Всеукраїнського правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!» та буклети про систему безоплатної правової допомоги в Україні разом із адресами центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги Волині, куди можна звертатися у разі потреби.

Довідково:

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Волинській області знаходиться за адресою: м. Луцьк, вул. Дубнівська, 36, тел. (0332) 78-79-96, е-mail:office.volyn@legalaid.lt.ua

Луцький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Луцьк, вул. Прогресу, 7, тел. (0332) 77-07-17, е-mail: lutsk1.volyn@legalaid.lt.ua

Єдиний контакт-центр системи безоплатної правової допомоги: 0 800 213 103 (безкоштовно з мобільних та стаціонарних телефонів).