назад

На Волині надали правову допомогу дитині, потерпілій від воєнного злочину

Агресія Російської Федерації супроводжується численними воєнними злочинами щодо мирного населення, порушеннями правил ведення війни. Один з таких трагічних інцидентів мав місце на Волині.
25 липня винищувачем Збройних сил України було збито два ворожих БПЛА, які перетнули повітряний простір України з боку Республіки Білорусь та здійснювали повітряну розвідку об’єктів у Волинській області.
На жаль, уламки від повітряного бою впали на житловий будинок, який знаходиться в селі Дубове Ковельського району Волинської області. У будинку, на який впали уламки, жили місцеві мешканці та переселенці з Харкова, які приїхали до родичів-волинян, втікаючи від збройної агресії Російської Федерації. Однак і тут їх наздогнала війна…
Атака безпілотників Республіки Білорусь коштувала людського життя – загинув 66-річний чоловік. Загалом було травмовано п’ятьох людей, з них – троє дітей.
Ковельським районним управлінням поліції ГУНП у Волинській області відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України – порушення законів та звичаїв війни, ряд постраждалих від інциденту осіб визнано потерпілими.
Згідно з пунктом 13—1 частини першої статті 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» право на безоплатну вторинну правову допомогу мають, поміж інших, потерпілі від жорстокого поводження під час воєнних дій чи збройного конфлікту.
14 вересня Ковельським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги призначено адвоката для здійснення представництва інтересів потерпілої дитини в кримінальному провадженні з розслідування воєнного злочину, що мав місце 25 липня в селі Дубове Ковельського району Волинської області.
Задокументовані у справі покази потерпілих осіб будуть використані Офісом Генпрокурора в Міжнародному кримінальному суді в Гаазі, в українських судах, під час потенційних спеціальних міжнародних трибуналів, а також Міністерством закордонних справ у Міжнародному суді ООН, Міністерством юстиції в Європейському суді з прав людини.
Сьогодні кожен з нас – і свідок, і потерпілий, а в недалекому майбутньому – член багатомільйонної команди обвинувачів з народу.