назад

На Волині обговорено хід реалізації відновного правосуддя для неповнолітніх

Із 2019 року в Україні, в тому числі й на Волині, діє пілотний проєкт «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення». Суть програми відновлення – дати дитині другий шанс, ресоціалізувати її та запобігти вчиненню повторних правопорушень. Відтак, під час засідання круглого столу, який відбувся 25 травня 2021 року у приміщенні Волинської обласної прокуратури, його учасниками було обговорено основні досягнення «пілоту» у Волинській області та проблемні питання, які можуть виникати під час його реалізації.

Розпочинаючи засідання, заступник керівника Волинської обласної прокуратури Олександр Бабенков зауважив, що напередодні Міжнародного дня захисту дітей важливо вкотре приділити увагу питанням боротьби з проявами дитячої злочинності та пошуку шляхів її подолання. Зокрема, в даному контексті варто посилити роботу в напрямку реалізації пілотного проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» на території Волинської області.

Своєю чергою Наталія Смолярчук, директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Волинській області, продемонструвала учасникам круглого столу презентацію на тему: «Концепція механізму відновного правосуддя для неповнолітніх», в якій йшлося про правові підстави, умови, принципи, етапи та учасників Програми відновлення, медіацію та її переваги, ознайомивши присутніх також із Методичними рекомендаціями щодо реалізації пілотного проєкту.

Першим досвідом медіації у межах  реалізації Програми та проблемами, які трапляються у практичній роботі з неповнолітніми, які підозрюються у вчиненні кримінального правопорушення, поділилася із присутніми адвокат-посередник Яна Кінах.

Неоніла Войтович, психолог-методист Волинського інституту післядипломної освіти, розповіла про можливості інклюзивно-ресурсних центрів, як осередків психологічної допомоги, якої нерідко потребують неповнолітні підозрювані у вчиненні кримінального правопорушення. А Ліна Галан, начальник управління соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Луцької міської ради, повідомила, що вже незабаром в місті Луцьку запрацює Центр медіації та корекції сімейних взаємовідносин, можливості якого також можуть бути використані в процесі ресоціалізації неповнолітніх правопорушників.

Як йшлося під час зустрічі, наразі на участь у Програмі відновлення погодилося восьмеро неповнолітніх волинян, які вперше вчинили кримінальне правопорушення. Двоє із них успішно пройшли та виконали умови її застосування, примирилися із потерпілими, відшкодували їм завдану шкоду й звільнені від кримінальної відповідальності.

Насамкінець учасники круглого столу обговорили питання удосконалення взаємодії між органами прокуратури, Регіональним центром з надання БВПД у Волинській області, адвокатами, залученими до процесу медіації та іншими учасниками пілотного проєкту та якнайшвидшого вирішення проблемних ситуацій, що виникають в процесі його реалізації.