назад

У Вінницькій області у 2 кримінальних справах за участю неповнолітнього успішно застосовано програму відновного правосуддя

Ціль Програми відновлення неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення побудована на відновних підходах у кримінальних провадженнях, в першу чергу – це:

  • забезпечити відшкодування заподіяної шкоди потерпілій стороні;
  • відновити психоемоційний стан потерпілої сторони та неповнолітнього, який є підозрюваним у вчиненні кримінального правопорушення;
  • забезпечити максимально раннє виведення неповнолітніх із кримінального процесу з обов’язковим ужиттям узгоджених заходів для їх ресоціалізації;
  • запобігти повторним кримінальним правопорушенням.

Програма застосовується у кримінальних провадженнях, порушених по факту вчинення неповнолітньою особою вперше кримінального проступку або нетяжкого злочину. Умови програми – визнання неповнолітнім факту вчинення злочину, і потерпіла сторона, і неповнолітній дали згоду на участь у Програмі.

Так, з метою ефективної реалізації Програми у Вінниці відбулась регіональна зустріч у форматі круглого столу з основними стейкхолдерами: представники системи безоплатної правової допомоги, пробації, превенції, поліції, суддівського корпусу, соціальних служб, адвокати-медіатори, психологи, представники освіти.

До виступу у режимі онлайн (за допомогою програми Zoom) доєдналась Оксана Дехтяренко, прокурор відділу виконання функцій прокуратури щодо неповнолітніх, які перебувають у конфлікті з законом управління організації процесуального керівництва та підтримання публічного обвинувачення Департаменту захисту інтересів дітей та протидії насильству Офісу Генерального прокурора .

“Пілотний проєкт “Програма відновлення неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення” розпочався з реалізації у 6- регіонах: Донецькій, Львівській, Луганській, Миколаївській, Одеській та Харківській областях, а з квітня 2020 року поширився по всій Україні. Мета пілотного Проєкту–насамперед відшкодування шкоди потерпілій стороні, максимально раннє виведення із кримінального процесу та ресоціалізація у суспільне життя дітей. За статистикою за період впровадження проєкту – 120 неповнолітніх осіб звільнено від кримінальної відповідальності”, -зазначила пані Оксана Дехтяренко.

За час реалізації програми на Вінниччині до  Регіонального центру з надання БВПД у Вінницькій області, Вінницькою обласною прокуратурою направлено 6 справ щодо неповнолітніх, які вчинили вперше кримінальне правопорушення та погодились взяти участь у зазначеному Проєкті, проте умови угоди виконали 2-неповнолітніх осіб та були звільнені від кримінальної відповідальності у суді, наразі ще одна справа знаходиться у процесі виконання.

Адвокат, яка співпрацює із системою БПД Світлана Гайдамака, поділилась власним досвідом у веденні справи неповнолітньої особи, яка вперше вчинила кримінальне правопорушення, проведення процедури медіації та її роль у примиренні сторін.

«Двоє друзів завітали до приватного господарства у пошуках підробітку для отримання коштів та особистих витрат. В обідню перерву, вирішили без відома знайомого, взяти його автомобіль та поїхати за покупками до магазину. Під час поїздки, хлопець не справився з керуванням та автомобіль потрапив у дорожню-транспортну пригоду. Злякавшись, товариші швидко залишили автомобіль та втекли з місця пригоди.

Серед проблемних питань присутні зазначили, що зіштовхуються з низькою проінформованістю учасників щодо можливості взяти участь у даному Проєкті-неповнолітнього та його законного представника та потерпілої сторони, нерозумінням процесу застосування медіації в цілому та позитивних результатів для сторін, у разі виконання умов угоди.

Наразі актуальним є залучення та посилення ролі не лише представників соціальних служб, психологів, але і участь територіальних громад, органів місцевого самоврядування, установ у сфері соціального захисту та освіти до процесу обрання заходів ресоціалізації, пошуку можливостей для ресоціалізації дитини у віддалених населених пунктах, оскільки часто відстань знаходження відповідних служб cтає на заваді виконанню програми відновлення для неповнолітніх та відповідно призводить до виходу учасників  з Програми.

“Активно інформувати про Програму, її мету та переваги участі в ньому сторін, підвищувати обізнаність громади про відновні підходи, які впроваджуються для неповнолітніх, що вперше вчинили кримінальне правопорушення, адже запобігання повторним злочинам має велике значення для розвитку суспільства”,- наголосив керівник Координаційного центру з надання правової допомоги Олександр Баранов.

Вищезазначений захід відбувся з метою покращення комунікації між учасниками, які входять до міжвідомчої робочої групи з реалізації зазначеного проєкту, знайомства «наживо» нових учасників, які долучились,  підбиття підсумків реалізації, за період з липня 2020 року по червень 2021 року саме на Вінниччині, а також долучення представників освіти для підвищення правообізнаності студентів та їх батьків щодо існування такого проєкту та подальшої спільної роботи для розробки програм ресоціалізації неповнолітнього, який вчинив вперше кримінальне правопорушення.

Довідково: До засідання круглого столу, завдяки програмі ZOOM (у режимі онлайн) доєднались представники Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, Координаційного центру з надання правової допомоги, Вінницької обласної та окружної прокуратури, Вінницького апеляційного суду, Департаменту соціальної політики, служби у справах дітей Вінницької ОДА.

Програма впроваджується відповідно до спільного наказу Міністерства юстиції України та Генеральної прокуратури України «Про реалізацію пілотного проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» від 21 січня 2019 р. № 172/5/10. Цим же наказом затверджено Порядок реалізації пілотного проекту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення»

Пілотний проєкт реалізується на базі системи надання безоплатної правової допомоги за сприяння Представництва Дитячого Фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.