назад

На захисті прав дитини


У жовтні 2015 року апеляційний суд Сумської області розглянув незвичайну справу. Батьки неповнолітньої дівчинки вирішували питання про місце її проживання.

Свого часу ці люди жили однією сім’єю, виховували доньку. З часом перестали жити разом. І коли стало питання, з ким буде жити донька, то її забрав батько, відмовившись віддавати матері.

Розглядаючи справу в суді міськрайсуд виніс рішення, яким визнав місцем проживання дитини – разом з матір’ю . Але й після цього батько не віддавав дитину матері, а звернувся до Апеляційного суду Сумської області з апеляційною скаргою, в якій просив залишити доньку проживати з ним.

Адвокатом зі сторони матері дитини була надана низка документів, які підтверджували, що мати спроможна виховувати дитину, а також, що проживаючи з батьком, дитина не відвідує дитячий садок, танцювальний гурток, не спілкується з іншими дітьми, їй своєчасно не зроблені необхідні щеплення.

Врахувавши докази, які були надані адвокатом Конотопського місцевого центру, апеляційний суд Сумської області відмовив у задоволені апеляційної скарги батька дитини, а рішення міськрайсуду залишив без змін.

Ця історія – свідчення того, що доля дитини не може бути вирішена шляхом певних амбіцій, а тільки у правовому полі.

На минулому тижні (09-13.11.2015) до місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги Сумщини звернулося 138 громадян, у тому числі до Сумського – 46, Шосткинського – 43, Охтирського – 26, Конотопського – 23. Серед них – 1 іноземець. За статевим складом: жінок – 78, чоловіків – 60.

Прийнято 158  звернень, у тому числі місцевими центрами: Сумським – 49, Шосткинським – 48, Охтирським – 31, Конотопським – 30.

 За результатами розгляду звернень працівниками центрів надано консультацій – 119, направлено громадян до установ, з якими налагоджено партнерські стосунки – 28, прийнято звернень про надання безоплатної вторинної правової допомоги – 11.

Після проведення відповідної перевірки наданих документів, для 13 осіб, серед яких статус малозабезпечених мають 10, інвалідів – 3, буде призначено адвокатів.

 

Місцеві центри продовжують виконувати функцію – надання якісних правових послуг мешканцям Сумщини.