назад

VR2Об’єднуємо зусилля аби сприяти недопущенню порушень прав і свобод людини, зокрема права на безоплатну правову допомогу. Саме це стало головною метою зустрічі фахівців Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Житомирській області та регіональних представників Уповноваженого Верховної ради України з прав людини. Захід відбувся в рамках підписаного меморандуму між Уповноваженим ВРУ з прав людини та Координаційним центром з надання правової допомоги.

Одним із ключових напрямів співпраці стане моніторинг, аналіз та обмін інформацією щодо стану забезпечення прав і свобод людини в Україні. За словами директора Регіонального центру з надання БВПД у Житомирській області Олександра Гербеди, крім взаємодії у питаннях захисту прав затриманих, заарештованих та ув’язнених осіб, будуть проводитися спільні заходи щодо більш ефективного інформування громадян про їхні права, надання вичерпних правових консультацій під час виїзних прийомів.

VR1
Керівник регіонального представництва Уповноваженого Верховної ради України з прав людини у Житомирській області Петро Грибан та координатор взаємодії з громадськістю регіонального представництва Уповноваженого з прав людини Олена Коваленко впевнені, що посилення співпраці з Регіональним центром важливе, адже торкнеться захисту прав вразливих осіб.

VR4
Планується, що, зокрема українців, які постраждали від збройної агресії та окупації частини України.
Про тісну співпрацю між Регіонального центру з надання БВПД у Житомирській області та регіональним представником Уповноваженого Верховної ради України з прав людини свідчить і те, що фахівець Регіонального центру Дар’я Гончарова у квітні пройшла навчання для громадських моніторів національного превентивного механізму.
Довідково: Національний превентивний механізм (НПМ) – це національний орган, який створений і діє відповідно до Факультативного протоколу до Конвенції ООН проти катувань і передбачає регулярний моніторинг усіх місць несвободи (слідчих ізоляторів, інтернатів, психоневрологічних лікарень, хоспісів, в’язниць, військових частин тощо) для попередження у них жорстокого поводження з людьми, які там перебувають. В Україні діє з 2012 р. у форматі “Омбудсмен +”, що передбачає здійснення моніторингових візитів до місць несвободи працівниками офісу Омбудсмена спільно з громадськими активістами, які беруть участь на громадських засадах.